V Británii se zrodil nový superhrdina. Jmenuje se Captain Beany, holduje oranžové a poznáte ho po fazolích

Velká Británie byla vždy zemí uhlazených gentlemanů i nejroztodivnějších podivínů. Ostatně první klub excentriků v Londýně vznikl už od 18. století. Mezi prominentními podivíny najdete přední osobnosti nebo třeba muže, který už víc než čtvrt století slaví Vánoce každý den. Šedesátník Barry Kirk je zase posedlý tradičním britským pokrmem – fazolemi v rajské omáčce. V jeho bytě ve waleském městě Port Talbot, který přeměnil v muzeum fazolí, ho navštívil zpravodaj Jaromír Marek.

Dveře se otevírají a vstupuji do bytu, kde převládá oranžová barva. Na zdech, na podlaze, oranžový je nábytek i veškeré doplňky. Oranžová je totiž barva fazolí v rajské omáčce.

Hlava samá fazole

„Jsem fazolový superhrdina Captain Beany a přišel jsem na Zemi z planety Beanus, abych jejím obyvatelům přinesl mnohé beanefity,“ vtipkuje Barry Kirk, jak zní civilní jméno obyvatele bytu.

Čtěte také

Všechny jeho slovní hříčky důmyslně odkazují k všudypřítomným fazolím. Captain Beany je něco jako Kapitán Fazolka, planeta Beanus je parafrází nám známé Venuše, anglicky Venus, a benefity vyslovuje jako Beanefits.

Barry ovšem nezůstává jen u slov. Kromě toho, že chodí stále v oranžovém oblečení, má také celou hlavu potetovanou barevnými fazolemi. Na první pohled to ale spíš vypadá jako obnažené mozkové závity.

Když fazole pomáhají…

„Bylo mi šedesát a říkal jsem si: nebylo by prima mít na hlavě vytetováno 60 fazolí? A tak jsem oslovil lidi, a kdo chtěl, mohl si na mé hlavě vytetovat fazoli se svými iniciálami – za 60 liber,“ vysvětluje Kapitán Fazolka.

Jeho neobvyklý vzhled i fazolová posedlost Barrymu v roce 2009 přinesly titul Výstředník roku, který uděluje londýnský klub excentriků

„Peníze jsem věnoval na charitu. Jedna holčička díky nim začala znovu chodit. Její iniciály mám na hlavě vytetované taky,“ dodává. Na charitu prý dosud svými extravagantními kousky vybral přes 100 tisíc liber, tedy asi 3 miliony korun.

Aby získal peníze na dobročinné účely, strávil třeba také sto hodin ve vaně naplněné, jak jinak, fazolemi v rajské omáčce.

Pozdvižení na letišti

O tom, že smysl pro výstřednost mají i britské úřady, svědčí cestovní pas, vydaný v roce 1993 na jméno Kapitán Beany

Jeho neobvyklý vzhled i fazolová posedlost Barrymu v roce 2009 přinesly titul Výstředník roku, který uděluje londýnský klub excentriků.

O tom, že smysl pro výstřednost mají i britské úřady, svědčí cestovní pas, vydaný v roce 1993 na jméno Kapitán Beany. Na fotografii je Barry s holou, ale ještě nepotetovanou hlavou. Oči mu zakrývají oranžovočerné brýle, které neodmyslitelně patří k jeho postavě.

„Je to pravý pas, cestoval jsme s ním do Ameriky, do Irska i do Francie. Na pasové kontrole jsem vzbudil pozdvižení a mám pocit, že na mě jen tak nezapomněli. Teď už pas neplatí a stejně by mě asi na fotku v černých brýlích už nikam nepustili. Ale je to součást mé identity.“

Volte oranžovou

Kapitán Beany už do zahraničí necestuje, ani nemusí. Jeho muzeum v bytě činžovního domu navštíví ročně tisícovka lidí.

Navíc Barry Kirk má zjevně i politické ambice. Jako Captain Beany, tedy Kapitán Fazolka, kandidoval už ve třech posledních volbách. Do britského parlamentu se ale zatím nedostal.

autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio

Související

  • Proč luštěniny nadýmají?

    Příčinou toho, proč mnozí z nás mají po konzumaci fazolového guláše či hrachové polévky potíže s nadýmáním, jsou oligosacharidy rafinóza a stachióza.