V Bohuslavicích na Zlínsku odhalili nelegální výrobnu lihu

18. leden 2021 14:05

Zlínští celníci odhalili další nelegální výrobnu lihu. V prostorách „černé“ domácí pálenice v obci Bohuslavice bylo nalezeno a zajištěno 42 litrů nezdaněného lihu.

Současně bylo také zajištěno kompletní nelegálně držené destilační zařízení. Únik na spotřební dani byl po ověření objemového procenta lihu vyčíslen na cca 7000 korun.

Jak uvádí celní úřad, i přes na příliš vysoký daňový únik se jedná o protiprávní činnost, která ve svých důsledcích přináší rovněž potencionální zdravotní rizika (možnost otravy metanolem apod.).

Nelegální pálenice v Bohuslavicích na Zlínsku

Nelegální výroba lihu bude dále řešena ve správním řízení, ve kterém hrozí pachateli přestupku pokuta až do výše 10 milionů korun a rovněž propadnutí výrobního zařízení ve prospěch státu.

Nelegální pálenice v Bohuslavicích na Zlínsku

Výroba domácí pálenky má ve Zlínském kraji letitou tradici. Někteří lidé k ní však nevyužívají legální pěstitelské pálenice, ale vyrábějí si destiláty na svých domácích zařízeních, která nejsou vždy bezpečná. V prosinci 2016 dokonce v Halenkově na Vsetínsku domácí pálenice vybuchla. Při explozi tehdy zahynuli muži ve věku 28 a 33 let.

autor: Růžena Vorlová | zdroje: Celní správa České republiky , ČTK
Spustit audio

Související