V Baťově muzeu v Torontu je každá bota unikát

25. srpen 2010

Co vypovídají boty o svých nositelích, jejich kultuře a životním stylu? Hodně. Tvrdí to aspoň kurátorka Baťova muzea obuvi v kanadském Torontu. Právě druhý domov Tomáše Bati mladšího se může pochlubit unikátní sbírkou.

V centru Toronta na rohu Boon Street a Saint George Street stojí budova připomínající pootevřenou krabici od bot. Možná to nezní moc lákavě, ale věřte, že je architektonicky zajímavá a uvnitř najdete opravdové klenoty obuvnických výtvorů z celého světa – od kožených střevíců ze starověku přes indiánské mokasíny po třpytivé výrobky módních návrhářů z 2. poloviny 20. století.

„Nejde nám jen o to, abychom jednoduše ukazovali boty. Chceme jejich prostřednictvím vstoupit do jiných kultur, časů a tradic,“ vysvětluje kurátorka Elizabeth Semmelhack.

Muzeum založila manželka Tomáše Bati Sonja. „Cestovala po světě s manželem a fascinovalo ji, jak různé boty lidé nosili v různých kuturách a historických obdobích, i když je lidská noha v podstatě pořád stejná,“ pokračuje kurátorka. Muzeum má jednu trvalou výstavu, zaměření tří dalších se mění.

Jedna expozice je proto věnovaná například výhradně obuvi amerických indiánů. V jiné najdete pouze ponožky, další představuje obuvnické skvosty – především italské –, které nosili bohatí Evropané od renesance po baroko. Francouzsky se jim říká chopine a jsou to střevíce na často neuvěřitelně vysokých podpatcích.

Renesanční bota zvaná chopine

Baťovo muzeum na tomhle konkrétním projektu spolupracovalo s 11 dalšími institucemi po celém světě. V Torontu se často na nějakou dobu scházejí obuvnické exponáty z nejrůznějších koutů planety. Prokazují, že boty můžou být mnohem víc než jen bezduchá nutná ochrana našich chodidel, že jsou estetickým projevem naší osobní povahy, epochy, ve které žijeme, i kultury společnosti. A právě o to Baťovu muzeu jde.


Zvětšit mapu: Baťovo muzeum obuvi, Toronto
autor: vpo
Spustit audio