V 83 letech si paní Olga z Trutnova pořídila počítač, aby mohla sledovat oblíbené bohoslužby on-line

31. leden 2021 09:45

Mnoho věřících kvůli epidemiologické situaci v současné době sleduje pravidelné bohoslužby přes internet. Jenže ne všichni měli nebo mají doma počítač. Paní Olga z Trutnova si proto i ve věku 83 let jeden pořídila. A aby mohla bohoslužby sledovat, pomáhá jí s počítačem rovnou farář Československé církve husitské.

Čtěte také

„Já budu muset zavolat Jirkovi od nás ze sboru, aby ti poslal e-mail. A ty když si ho rozklikneš, tak tam bude odkaz, pomocí kterého je možné se přihlásit na bohoslužby," vysvětluje podrobnosti farář Tomáš Karel paní Olze Málkové, která si pořídila počítač proto, aby mohla sledovat bohoslužby.

Přítomnost na bohoslužbách jí moc scházela a tak chce mít možnost je spatřit alespoň na internetu.
„Moc jsem si to přála. A chtěla jsem se i naučit pracovat na počítači. Protože bez něj si připadám, že jsem dnes úplně neschopná. Každý už ho dnes má. Takže já jsem prostě jako takový technický analfabet. Pomáhá mi s tím pan farář, abych se tam dostala. Ale pak už si to budu obsluhovat sama, až se to naučím."

Bohoslužby přes internet. To je věc, která byla do nedávna zcela neznámá. Trošku to bylo sci-fi.

Čtěte také

Překvapilo faráře Tomáše Karla, když se paní Olga rozhodla pořídit si počítač a požádala ho o pomoc?
„Mě to moc potěšilo. Nejen kvůli samotným bohoslužbám, ale právě jak říkala paní Olga. Že se chce něco nového naučit. Bohoslužby přes počítač ovšem nemohou zcela nahradit přítomnost věřících v kostele. Ovšem když nemáte jinou možnost, tak je to fajn."

„Při těch bohoslužbách se snažím vnímat a vidět i lidi za tou kamerou. Ale samozřejmě nic nenahradí osobní kontakt," říká Tomáš Karel.

Čtěte také

A paní Olga jeho slova potvrzuje.
„To mohu říct, že setkání v kostele je opravdu nejvíc."

Tedy impulsem k pořízení počítače byly online bohoslužby.
„Ale nejen to. Chci být také schopná s počítačem pracovat. Protože v současné době už je všechno na počítačích. Třeba i ono objednání na očkování. Já to zatím sama nedokážu, ale stát to po nás chce. Tak se snažím co nejvíc, abych se naučila a mohla to dělat sama."

Bohoslužby Československé církve husitské se tady na Trutnovsku konají po internetu jednou týdně.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související