Uzdravující se pes bude rád, když tvrdý plastový límec nahradíte měkkým

17. prosinec 2022

Plastový límec, který zabraňuje, aby si zvíře lízalo a kousalo hojící se jizvu nebo místo postižené kožním onemocněním, je podle veterinářů skvělá věc. Ne tak podle vašeho psa nebo kočky. Ti vám budou vděční za měkký límec.

„Je to tak jednoduché, až je to geniální. Divím se, že na to nikdo u nás nepřišel dřív,“ usmívá se Veronika Cholinská, dnes spolumajitelka firmy na výrobu měkkých veterinárních límců z omyvatelné kočárkoviny. Jejich prototyp byl z molitanového podsedáku na židli a málem skončil navždy zapomenutý ve skříni. Nebýt ortopedické operace fenky paní Veroniky. Jako většina pejskařů, kteří podobnou situaci zažili, ani ona nemá na tvrdý plastový límec kolem krku svého čtyřnohého maroda dobré vzpomínky: „Moje fenka ten límec absolutně odmítala, byla nešťastná, nemohla jíst, spát, a my jí ho nemohli sundat, hrozilo, že by přišla o nohu.“

Tehdy přišla pomocná ruka ze strany Petry Žaludové. Právě ta před lety první měkký límec vymyslela a ušila pro svého pejska. Když slyšela o potížích Veroničiny fenky, nabídla se, že pro ni ušije podobný. A stalo se něco jako zázrak. Fenka s měkkým límcem na krku prospala celý den, pak se nažrala a dle slov paničky „byla to zase ona“. A nadšená Veronika Cholinská začala kolegyni přemlouvat, aby svůj nápad předložila ostatním chovatelům a hlavně veterinářům. Když Petra konečně kývla, vydal se měkký veterinární límec na cestu do světa.

Límec pro psa Toníka po kastraci

Pochyby veterinářů není jednoduché překonat

Snadná cesta to ale nebyla. Zejména veterináři projevovali a zatím stále projevují značnou nedůvěru v novinku, se kterou nepřišli odborníci, ale dvě obyčejné ženské milující své pejsky. Měkké límce bylo třeba prověřit v praxi a nikomu ze zvěrolékařů se do toho příliš nechtělo. Zlom nastal, když paní Veronika oslovila MVDr. Františka Zahrádku, který po počátečním váhání dal měkkým pooperačním límcům pro psy a kočky zelenou. „Také jsem patřil do skupiny, co zprvu vedla určitou polemiku. Dnes jsem rád, že jsem se nechal přesvědčit, límce vyzkoušel a teď jsem takovým jejich nepsaným ambasadorem,“ říká plzeňský veterinář.

„Pes není vystresovaný, měkký límec je lehounký a na krku se dobře nosí. Zvířatům nepřekáží, dostanou se k misce a nají se, na límci si i pohodlně ustelou a usnou,“ popisuje své zkušenosti chovatel Jaroslav Lánský, který měkký veterinární límec šitý na míru otestoval u svého psa v pooperační rekonvalescenci. Před časem působil jako kynolog, ví tedy, o čem mluví, v paměti má spoustu nepříjemných zážitků s tvrdými plastovými límci u svých svěřenců. Měkký límec je plochý, takže psovi nebo kočce nebrání v prostorové orientaci. Odpadá také odraz zvuku v plastovém trychtýři nesnesitelný pro citlivý zvířecí sluch.

Límec pro psa Fredíka kvůli zanícenému meziprstí na přední tlapce

I měkké veterinární límce mají svá omezení

Ani měkké veterinární límce nejsou všespásné, v některých případech je skutečně nutné sáhnout po nepohodlném plastu. „Měkký límec nedokáže pokrýt zranění hlavy a u velmi ohebných plemen konce zadních tlapek, na které si tito akrobaté dosáhnou,“ upozorňuje Veronika Cholinská.

Pro ostatní psy a kočky je měkký veterinární límec bezpečnou a komfortní zdravotní pomůckou urychlující hojení. „Vždycky se dobře hojíte, když jste v pohodě, když vás nic nezneklidňuje a jste si jisti, že všechno dobře dopadne. To samé se týká zvířat,“ uzavírá veterinář František Zahrádka.

Kočka Milli, která měkký límec testovala
Spustit audio