Úžasné životy: Odstřelovačka Vanda Biněvská podle herečky Petry Bučkové

29. srpen 2021

Vanda Biněvská je jen velmi málo známá odstřelovačka a bojovnice druhé světové války. Představí ji herečka Petra Bučková.

Připravil: Marek Mojžíšek
Dramaturgie: Daniel Kupšovský
Zvukový mistr: Petr Janečka, Jan Brauner29.
Premiéra: 29. 8. 2021
Produkce: Klára Illiašová

Jak sama říká: „Nejsem nijak militantní člověk a o historii armády jsem se příliš nezajímala. Na stranu druhou nesmírně ráda hraju policistky, vojačky, mým snem je zahrát si velitelku mise. A přišlo mi líto, že o tak výjimečné ženě je tak malé povědomí. A rozhodla jsem se, že to napravím.“

České kořeny

Valentina, křtěná Vanda, Biněvská se narodila v roce 1925 v Umani na Ukrajině. Rodina pocházela z Třeboňska, ale z ekonomických důvodů se na Ukrajinu přestěhovala na začátku 20. století. Měla ještě sestru Věru, jejíž osud byl velmi podobný Vandině, do československé armády se později zapojila i jejich matka Růžena.

Na Ukrajině byla tehdy složitá politická situace, v roce celá rodina dlouhá léta tajila, že jsou původem Češi. V rodině měli totiž na paměti případ tety, jež si vzala za muže Poláka, který byl po nástupu Stalina zatčen a uvězněn a teta s dětmi vystěhována do Kazachstánu. Ve 30. letech si země rovněž prošla apokalyptickým hladomorem.

Vstup do armády 

Rodina se později přestěhovala do vesnice Koltubanka v buzulucké oblasti, kde, po vpádu wehrmachtu a Stalinově souhlasu, došlo ke zformování českého praporu, a je význačné, že hlavním motorem byl Ludvík Svoboda, který podporoval i vstup žen do armády.

Vanda se přihlásila jako šestnáctiletá, Věrka musela ještě nějakou dobu počkat, ale nakonec byla taky přijata. Vanda nejdříve podstoupila základní výcvik a předpokládalo se, že se bude věnovat především ošetřovatelství. Při cvičných střelbách se však zjistilo, že je výjimečně nadaná střelky a proto bylo spolu s Marií Ljalkovou vybrána do elitního snajperského kurzu.

Postupně prošla několika válečnými operacemi, u Sokolova kryla ústup své jednotky, která na ni ovšem v chaosu bitvy zapomněla a když se pro ni po několika hodinách vrátily, byla takřka na hranici smrti z podchlazení. Prošla i slovenským národním povstáním, ke konci války byla zatčena gestapem, ale podařilo se jí uprchnout.

Spustit audio

Související