Úžasné životy: Miloslav Švandrlík podle Petra Urbana

7. srpen 2022

Spisovatel, básník a humorista Miloslav Švandrlík je autorem oblíbeného románu Černí baroni. Proslavil ho ale časopis Dikobraz a spolupráce s kreslířem Jiřím Winterem Nepraktou. Vystupoval v Semaforu a psal humorné skeče pro rozhlas a televizi. Za všechny jmenujeme nestárnoucí scénku Techtle mechtle. Vojína Kefalína pojmenoval podle své oblíbené Kofoly. Stačila tři slova a vymyslel vtip nebo báseň.

Miloslav Švandrlík patřil k předním českým humoristům, ale původně se chtěl věnovat filmové režii. Kdyby jeho kniha Černí baroni nepopudila tehdejší komunistický režim, možná by se stal uznávaným režisérem vážných filmů.

Vojína Kefalína pojmenoval podle Kofoly

Rodák z pražské Michle byl neposedným žákem, který si rád dělal věci po svém a nezapadal do běžných škatulek vzorných a úspěšných dítek. Rád vymýšlel příběhy, skládal básně, věnoval se divadlu. Zásadní životní zkušeností byla povinná vojenská služba u tzv. Pomocných technických praporů. Už během nelehké služby se zrodil nápad na knížku se svérázným hrdinou, vojínem Kefalínem.

„Švandrlík chodil vždycky do hospody na limonádu, na Kofolu a jednou přišel a servírka říkala, že už je tu zase ten Kofolín. Tak z toho vzniklo jméno Kefalína,“ vzpomíná na jeden ze svých humoristických vzorů kreslíř Petr Urban. Se Švandrlíkem se seznámil v redakci časopisu Dikobraz v polovině osmdesátých let. „My mladí jsme tam většinou jen poslouchali a tihle zkušení starší se radili.“

Stačila tři slova a vymyslel vtip

Švandrlík působil na mladšího kolegu spíše jako uzavřený člověk, který navenek žádnými žerty nehýřil. Měl však hlavu plnou nápadů, jak vzpomíná Petr Urban: „Obdivoval jsem jeho schopnost vymyslet vtip jen na základě tří indicií. Někdo z publika mu zadal tři, čtyři libovolná slova a on z toho během chvíle vymyslel vtip nebo složil báseň.“

Miloslav Švandrlík byl autorem námětů pro kreslíře Jiřího Wintera Nepraktu a mnoho let působili v Dikobraze jako sehraný tandem. Kromě tvorby vtipů byl Švandrlík i velmi plodným spisovatelem. Pro děti napsal několik knížek o dobrodružstvích žáků Kopyta a Mňouka, u dospělých čtenářů je stále oblíbená například kniha Drákulův švagr a populární byly také jeho televizní pořady.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.