Úžasné životy: Ladislav Lakomý podle Heleny Dvořákové

19. září 2021

„Ladislav Lakomý byl člověk, který měl krásnou duši. Poznala jsem ho jako velmi jemného distinguovaného člověka se smyslem pro humor. Ve své době byl jedním z nejlepších českých herců a dabérů,“ vzpomíná herečka Helena Dvořáková na svůj herecký vzor, který byl stejně jako ona spjatý s Brnem.

Připravila: Lenka Nechvátalová
Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Petr Janečka
Premiéra: 19. 9. 2021
Produkce: Klára Illiašová

Ladislav Lakomý se narodil v Náměšti na Hané, kde jeho tatínek vlastnil hospodu. K divadlu se dostal až po vystudování střední průmyslové školy. Kariéru začínal v brněnském Divadle bratří Mrštíků a následně až do své smrti působil v činohře Národního divadla v Brně.

Jemné papírové ruce

„Své ruce jsem vkládala do jeho rukou, protože jsem na jevišti hrála Lady Macbeth a on hrál Duncana. Vítala jsem ho na našem sídle ve Skotsku a už jsem věděla, že ho zabiju, ale on to ještě nevěděl,“ směje se Helena Dvořáková.

„Měl jemné papírové ruce, teplé a laskavé. Ladislav Lakomý měl blízko také k poezii a k brněnskému básníkovi Janu Skácelovi, který byl v té době šéfem redakce v brněnském Českém rozhlase, kde oba pracovali. „Ponejvíc toho spolu vypili a pofilozofovali o životě,“ dodává k jejich přátelství Helena Dvořáková.

Charismatický hlas

„Ladislav Lakomý byl nezaměnitelný svým charismatickým hlasovým projevem,“ hovoří Helena Dvořáková o jeho výrazné roli v dabingu. Hlas propůjčil například Alainu Delonovi a za celoživotní mistrovství v dabingu obdržel Cenu Františka Filipovského.

„Doufám, že se budou pouštět pásky, kde namluvil nádherné verše brněnských básníků nebo dramatickou tvorbu. Doufám, že ten jeho hlas, bude díky technologii znít dál,“ přeje si Helena Dvořáková.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio

Související