Úžasné životy: Jiřina Jirásková podle Aleše Cibulky

14. březen 2021

Říkali jí bonsaj vinohradského divadla. Jako členka souboru v něm odehrála půl století, deset let byla jeho ředitelkou.

Zvenku nesla divadelní fasáda vrypy výstřelů Jiřinina dávného žárlivého milence a uvnitř jí navzdory zákazům a cedulím nic nedokázalo přimět odložit dýmající cigaretu. Milovala černý humor. Uměl být přísná a rázná, ale také se ráda obklopovala mladými lidmi a čišela z ní hravost.

Potkali se v televizi

„Měla několik chráněnců a nedala na nás dopustit,“ říká Aleš Cibulka, kterého s Jiřinou svedlo společné moderování ankety Tý Tý v roce 2001. Alešovi tehdy bylo třiadvacet a nabídku považoval za vtípek se skrytou kamerou. „Okamžitě jsem řekl, ano beru, mě nenachytáte. Ale že to je doopravdy mi došlo až při podpisu smlouvy u Jiřiny v obýváku,“ vzpomíná Aleš Cibulka.

Jiřina Jirásková a Aleš Cibulka

Cyklus Úžasné životy o Jiřině Jiráskové je zároveň exkurzí do pandemií zdánlivě vylidněného Divadla na Vinohradech, kde se ale v době natáčení připravovala nová inscenace a na Jiřinu zavzpomínali i lidé, které Aleš Cibulka v jen zdánlivě spícím divadle zastihl. Mezi nimi i její poslední nástupce na postu ředitele Tomáš Töpfer. „Říkal jsem jí maminko a posílal pohlednice z dovolené, psané dětským písmem s hrubkami,“ připomněl si současný ředitel svou kolegyni a někdejší šéfovu.

Vše nejlepší k devadesátinám

Nad hereckém uměním a jeho podstatou, nad cestou z klášterní školy do divadla, chlapeckými postavami, velkolepými heroinami i malými rolemi, životním partnerstvím se Zdeňkem Podskalským, humorem a vztahy ke kolegům i přátelům se během procházky vinohradským divadlem zamýšlel Aleš Cibulka přesně v den, kdy by Jiřina Jirásková slavila devadesátiny.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Související