Úžasné životy: Jiří Schelinger podle Františka Ringo Čecha

16. květen 2021

Na jeho jedinečný hlas a bouřlivý život zavzpomínal jeho kamarád a spolupracovník František Ringo Čech.  Odkryl všechny tváře legendárního a velmi talentovaného muzikanta.

Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Lukáš Vorel
Premiéra: 16. 5. 2021
Produkce: Klára Illiašová

Letos si připomínáme kulatá výročí od narození i tragické smrti jednoho z nejvýraznějších českých rockových zpěváků minulého století, Jiřího Schelingera.

„Moje první setkání s Jiřím Schelingerem nebylo náhodné. V té době jsem měl úspěchy s Viktorem Sodomou, já věděl, že chci hrát bigbít a byť Sodoma byl skvělý, bylo to někde jinde. Dozvěděl jsem se, že podobné trauma má i Jiří Schelinger, který tou dobou byl u Šípa. Dali jsme si schůzku a hned jsme si, obrazně řečeno, padli do oka. Láska na první pohled. Domluvili jsme se a Jirka dal padáka Šípovi a Uhlířovi. Uhlíř mě za to nemá do dneška rád. Vyčítá mi, že společně mohli mít daleko víc hitů. To je asi pravda, ale zapomíná, že kdyby u něj Jirka zůstal, nikdy by nezačal psát,“ říká František Ringo Čech na adresu Jiřího Schelingera. „Byli jsme naprosto jednotní v druhu a stylu muziky,“ doplňuje. 

Změnil to Švihák 

Paradoxní ovšem je, že zpočátku nebyl o Schelingera zájem. Pořadatelé o něm příliš nevěděli a tou dobou hudebně etablovaný Ringo také nebyl dostatečnou zárukou kvality. Vše se změnilo až po vystoupení v televizi, kde Jiří zazpíval píseň Švihák lázeňský. Pomohlo, že v tehdejším Československu byly základní programy a hlavní pořady tak sledovalo i pět milionů lidí naráz. 

Nezbylo, než připravit dobrý repertoár a vyrazit mezi fanoušky, což se záhy povedlo. 

Především skladatel 

„Přemluvil jsem Jirku, aby začal psát. Začal, líbilo se to, líbilo se to i jemu, ty písničky jsou nádherné. Když už Jirka nebyl, prohlásil jsem, že mi víc chybí Jirka jako skladatel než jako interpret, přestože byl výjimečný. Jemu se to dařilo, udělal tolik nádherných písniček. Paradoxní je, a to by mohlo Uhlíře ukojit, že jsme nikdy nepřekonali Holubí dům,“ líčí dál František Ringo Čech.

Schelinger podle něj byl výjimečný ve všech směrech. Měl ale dvě tváře, které spolu úplně nespolupracovaly.  

Neměl štěstí na ženy 

„Byl výjimečná osobnost, to každopádně. On byl Jekyll i Hyde, v něm byli dva. Jeden byl strašně mírný, vlídný člověk, který objímal cizí lidi a říkal jim bratři a sestry, jedl obilí, aby nebyl zlý, žvýkal hřebíček. Byl nekonfliktní. Ale jakmile se opil, tak se to změnilo. To byl doslova uragán,“ vzpomíná dál Ringo, podle kterého Schelingerovi motaly hlavu i ženy. 

„Myslím, že neměl šťastnou ruku se ženami. To je pro rockery taky typické. Byl trošku v područí své ženy Jitky. Miloval ji, což jsme nechápali nikdo z celého souboru. Byl také pod vlivem jejího bratra Faktora, to byl vzdělaný člověk, který inklinoval k východním směrům. Měl na Jirku dobrý vliv. Jeho žena ale ne,“ říká.

V Úžasných životech se také dozvíte, jak dlouhá byla spolupráce Schelingera a Ringo Čecha a co se stalo v osudný den, kdy Jiří tragicky zemřel ve vodách Dunaje. 

Spustit audio

Související