Úžasné životy: Ilustrátor a animátor Jiří Trnka podle spisovatelky Terezy Brdečkové

13. březen 2022

Byl světově uznávaným ilustrátorem a tvůrcem animovaných filmů. Staré pověsti české, Sen noci svatojánské nebo třeba pohádková kniha Zahrada. To je jen pár příkladů z jeho bohaté tvorby. Scenáristou mnoha jeho filmů a dlouholetým přítelem byl Jiří Brdečka a proto na Jiřího Trnku vzpomíná jeho dcera, spisovatelka Tereza Brdečková.

Autor: Jan Herget
Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Jiří Benák
Premiéra: 13. 3. 2022
Produkce: Klára Illiašová

Narodil se 24. února 1912 v Plzni. Od dětství tíhnul k výtvarnému umění, kreslil, maloval a vyráběl loutky. Jeho prvním učitelem a vzorem v tomto oboru byl Josef Skupa. Díky vazbě na nakladatelství Melantrich byl v roce 1945 Jiří Trnka osloven, aby se stal šéfem studia animovaného filmu. Po několika kreslených snímcích si prosadil vlastní linku a tou byl loutkový film.

„Jedním z důležitých filmů té doby je Árie prérie, kde se poprvé na plátně objevila postava Limonádového Joea a zazněla slavná píseň ‚So far to you I may’. Trnka scénář napsal s mým otcem a oba také ve filmu zvěčnil. Svou podobu dal Trnka kočímu dostavníku a hlavní padouch má zase tvář mého otce Jiřího Brdečky. Jak říká klasik, ještě ji mám schovanou,“ Přibližuje začátky spolupráce svého otce s Jiřím Trnkou Tereza Brdečková.

Tajemná Zahrada

Jiří Trnka byl také malířem a soustředil se především na ilustrace knih pro děti. Jeho svébytnou poetiku mají například Karafiátovi Broučci nebo Werichovo Fimfárum. Trnka také namaloval a napsal vlastní pohádkovou knihu Zahrada, která podle Terezy Brdečkové formuje už několikátou generaci českých dětí.

„Trnka vymýšlel tuto knihu po nedělích, se svým nejmladším synem Janem, kterého si bral do postele a děj mu vyprávěl. Inspirací mu byla zahrada obklopující usedlost Turbovka, kde Trnka v 50. letech žil a kde snad žil i ten protivný kocour, co pořád nadával.“

Trnka versus ČKD

Jiří Trnka se loutkovému filmu věnoval 20 let. Za tu dobu stihl natočit přes 20 filmů, z toho 5 celovečerních. Nejvýznamnější jsou Špalíček, Staré pověsti české, Sen noci svatojánské nebo Ruka. Jeho filmová i ilustrátorská tvorba měla mimořádný ohlas v zahraničí.

„Na počátku 60. let měl například samostatnou výstavu v Louvre a to už bylo opravdu něco. Jeho ilustrované knihy se vyvážely v obrovských nákladech a říkalo se, že hospodářsky má Trnka pro Československo větší význam než celé ČKD,“ vypočítává Tereza Brdečková úspěchy Jiřího Trnky.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Související