Úžasné životy: Herec Erik Pardus podle kolegy Zdeňka Junáka

5. červen 2022

Prostořeký strážmistr Zahálka v Četnických humoreskách. To je asi nejslavnější role brněnského herce Erika Parduse. Před kamerou se objevil už jako chlapec v televizní adaptaci Babičky a v dospělosti byl desítky let jednou z hvězd Městského divadla Brno. Na svého kolegu, který byl veselým kumpánem i moudrým přítelem, vzpomíná herec Zdeněk Junák.

Erik Pardus se narodil 2. února 1957 v Uherském Hradišti. Díky mamince, která byla zpěvačkou, měl od mala blízko k uměleckému světu. Začínal jako dětský herec v tehdejším Gottwaldovském filmovém studiu a díky tomu byl obsazen do jedné z dětských rolí v televizní adaptaci románu Boženy Němcové Babička.

„Hned v úvodu, kdy děti čekají na stráni na příjezd babičky, říká větu: Co jsem ti říkal, nepřijede. Celý štáb se snažil malého Erika odnaučit brněnský přízvuk, ale marně. A tak režisér Antonín Moskalyk prý nakonec prohlásil: No co, tak přepíšeme dějiny, babička byla z Líšně,“ směje se ještě po letech Zdeněk Junák jedné z Pardusových oblíbených historek.

Fotbalista nebo herec?

Erik Pardus nejdřív o herecké kariéře neuvažoval. Víc ho lákal fotbal, ke kterému ho vedl otec. V dorostu to dotáhl dokonce na mistra republiky. Když ale dostal kopačkou do hlavy, maminka rozhodla, že z něj bude herec.

Ještě jako student konzervatoře zazářil ve filmu Romance za korunu, kde hrál s největšími hvězdami tehdejší popmusic Helenou Vondráčkovou, Naďou Urbánkovou nebo Karlem Gottem.

„Erik se nikdy nevytahoval, že točil s takovými hvězdami. Rád na to vzpomínal a když zaslechl nějakou pomluvu na tyto slavné kolegy, vždy je bránil,“ vzpomíná Zdeněk Junák, se kterým byl Erik Pardus ve společném angažmá v Městském divadle Brno od roku 1992.

Strážmistr Zahálka

Společně hráli například v inscenacích Naši Furianti, Brouk v hlavě nebo Othello. Právě na tuto klasickou inscenaci se přijel podívat režisér Antonín Moskalyk a oba následně obsadil do televizního seriálu Četnické humoresky, který se v Brně natáčel.

„Strážmistr Zahálka – to byla role, ve které Erik zazářil. Dal do ní velký kuse sebe a byl z něj i na obrazovce cítit jeho osobitý humor. Asi proto si ho diváci tak oblíbili,“ hodnotí slavnou roli svého kolegy Zdeněk Junák. Jejich společná příjemná setkávání před kamerou, na jevišti i v soukromí přerušila až zákeřná nemoc, které Erik Pardus v roce 2011 podlehl. Bylo mu 54 let.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Související