Úžasné životy: Bořivoj Navrátil podle bývalé žačky Ljuby Krbové

12. červenec 2020

Ona stála na startu kariéry, on na startu pedagogické činnosti. Přesto si k sobě dokázali najít cestu, která je přátelsky spojila na celý život. Žačka a její profesor.

„Moje první setkání s mým profesorem Bořivojem Navrátilem bylo ve druhém ročníku na konzervatoři. Hned na začátku roku. Ve zkušebně 46 v přízemí konzervatoře Na Rejdišti,“ vzpomíná Ljuba Krbová.

„Byli jsme taková vyjukaná skupinka. Už jsme sice byli druháci, ale bylo nám patnáct, šestnáct, takže strašná ucha. Byli jsme čtyři a vyfasoval nás právě Bořek. Byli jsme jeho vůbec první skupina žáků.“

Spolužákem Krbové byl v té době například Marek Eben. O něm ostatně Navrátil vždy mluvil v superlativech. A byly prý doby, kdy si přál, aby právě Krbová a Eben utvořili pár.

Víc než učitel

Ljuba Krbová

„Já říkám, že jsem se pedagogicky pletl do cesty začínajícím hercům. Pletl jsem se jim tam 20 let. Byl jsem svědkem zrodu krásných talentů, čehož si do teď vážím,“ prozradil Bořivoj Navrátil v jednom z rozhovorů pro Český rozhlas.

„Musím říct, že je to dřina. Časový nárok, nárok na energii. Vy musíte dodávat energii někomu jinému. Hlídal jsem si hlavně jednu věc. Abych je nezaplašil.“ Podle Krbové byl Navrátil víc než profesor. Dával svým studentům cit, který se v této branži běžně nevidí.

Sirotek s těžkým dětstvím

„On nás neučil. On nás adoptoval. Byl úžasný v tom, že k nám přilnul. Až později jsem se dozvěděla, že byl sirotek, že měl těžké dětství a že ho vychovávala teta. On v té době byl krátce po rozvodu a myslím, že potřeboval někam investovat svůj cit,“ uvažuje herečka.

„Až dnes si uvědomuji, jak moc mě ovlivnil. V přístupu k té profesi. On byl vždycky perfekcionista. V přípravě nikdy nic nezanedbal. Chodil včas. Uměl texty a já zjišťuji, že touhu po profesním perfekcionalismu mám od něj. Ale že od něj mám i tu druhou minci. Nebrat to tak smrtelně vážně.“

Ljuba Krbová vzpomíná i na komorní svatbu s novinářem a fotografem Ondřejem Neffem, na které nechyběl ani Bořivoj Navrátil. A taky prozradí, proč si celý život vykali, přestože byli letití přátelé.

Spustit audio

Související