Už žádné šuškání na pracovišti. Díky aplikaci EMU můžete dát nadřízeným vědět, co vám vadí

29. červen 2019

Spokojenost člověka v práci ovlivňuje spousta zdánlivých maličkostí: jestli má kde si sníst oběd, jestli ve stávajících vedrech je správně nastavená klimatizace nebo jestli si náhodou nějaký kolega nepřipisuje vaše zásluhy. Ne všechny tyto věci je ale manažer týmu schopný sledovat a reagovat na ně. A právě proto Michael Bako založil start-up EMU neboli Employee Mood Up.

Kromě toho, čím se běžně manažeři snaží zaměstnance motivovat, tedy že mu dají dobré peníze, nejrůznější benefity nebo mu umožní posun v kariéře, mají na spokojenost podřízených vliv i drobné nebo větší problémy.

Smajlík je srozumitelný pro každého

Čeští vývojáři mobilních aplikací patří mezi špičku. K úspěchu je potřeba nápad, technický talent i podnikatelský duch

Mobilní aplikace Záchranka pomáhá s rychlejší první pomocí. Má ji už víc než 420 000 lidí

Mobilní hry, navigace nebo třeba budíky – to je jen pár příkladů aplikací pro chytré telefony, které vytvořili čeští vývojáři. Kromě zábavy ovšem české mobilní aplikace svým uživatelům pomohou třeba také vyladit sportovní kondici, anebo dokonce zachránit život.

Právě proto se aplikace EMU zaměřuje i na věci, které můžou zaměstnancům způsobovat špatnou náladu. „Zajímá nás to, s čím se jinak svěří jenom známým na pivu nebo doma manželce,“ vysvětluje zakladatel start-upu EMU Michal Bako. Jak se zaměstnanec cítí, dává v aplikaci najevo pomocí smajlíků.

Emoce jsou velmi komplexní, ani psychologové přesně netuší, jestli těch základních je pět nebo osm. A nemůžeme chtít, aby zaměstnanec pravidelně vyplňoval, jak se cítí,“ pokračuje. „A proto jsme to zjednodušili a z velkého emočního prostoru zvolili projekci do smajlíků, s jejichž pomocí je jednoduché vyjádřit, jestli se cítím dobře, nebo špatně.“

Zjednodušení pro manažera i zaměstnance

Aplikace EMU umí na telefon zaměstnance posílat notifikace, aby ohodnotil, jak se cítí – buďto v přednastaveném pravidelném intervalu, například jednou denně, nebo má manažer možnost se zeptat například po nějaké schůzce.

Pokud by měl pocit, že schůzka nebyla úplně ideální, poslal by svému týmu přes EMU jednoduše dotaz, jak se jim líbila jeho prezentace a co na ni říkají. Samozřejmě si může všechny zaměstnance obejít nebo jim poslat email, ale přes EMU je to otázka několika kliknutí,“ zdůrazňuje Michal Bako.

V praxi se EMU osvědčuje

Aplikace od září testují České radiokomunikace. Podle jejich personálního ředitele Luboše Tejkla je takovýto okamžitý způsob zjišťování nálady zaměstnanců mnohem smysluplnější než vyplňování dotazníků jednou za rok.

Můžou se díky němu vyřešit i na první pohled nepodstatné věci, které ale přímo ovlivňují, jestli se ldé v práci cítí pohodlně.

Šetří čas učitelům, motivuje studenty a podporuje skupinovou práci. Aplikace Techambition ukazuje budoucnost výuky matematiky

Šetří čas učitelům, motivuje studenty a podporuje skupinovou práci, to jsou podle jejích tvůrců tři hlavní výhody aplikace Techambition.

Místo sešitu tablet nebo počítač a místo samostatné práce debata ve skupince. Aplikace Techambition pomáhá s výukou matematiky na středních školách studentům i pedagogům. Nabízí vhodné úlohy pro danou látku a tam, kde to má smysl, doporučí skupinovou výuku. Už od začátku školního roku s ní pracují také studenti jedné ze tříd Střední průmyslové strojnické školy v pražské Betlémské ulici.

Zaměstnanci nám přes EMU dali vědět, že jim vadí, že musí v automatech platit mincemi a že by uvítali bezkontaktní platby. Začali jsme to řešit a dneska tu máme další automaty se zdravým jídlem a platí se na nich kartami,“ říká Luboš Tejkl a přidává i další přínos EMU:

Když jde o nějakou hloupost, třeba o nedostatek vidliček, cítí se zaměstnanci někdy trapně říkat o tom třeba generálnímu nebo finančnímu řediteli. Díky EMU se daří problém odosobnit a vedení nemusí řešit, kdo to říkal.“

Víme, jak se cítíš

Aplikace dokonce umí varovat manažera, že některý z jeho zaměstnanců začíná být nespokojený.

Nechceme, aby manažer nosil v hlavě, že smutný smajlík v případě Petra už znamená problém. Potřebujeme, aby tohle odhalovalo EMU. Už teď proto umíme říct, že tento smajlík už pro daného konkrétního člověka představuje výraznou odchylku,“ uzavírá Michal Bako.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související