Už žádné faux-pas. Jak používat ubrousek, aby nedošlo k trapasu

Už staří Římané používali látkové ubrousky. Utírali si jimi ústa, ruce, pokládali si je na klín nebo uvazovaly okolo krku. Později se ubrousky pokládaly na rameno, pak na levou paži a kolem krku. Kvůli širokým a tvrdě škrobeným límcům to šlo občas těžce. První zmínka o papírových variantách u nás pochází z konce 19. století, kdy je vyráběla papírna v jihočeských Loučovicích.

Pokud při návštěvě restaurace objevíte na stole látkový ubrousek, můžete se částečně inspirovat u Římanů. Nesnažte se ubrousek uvázat kolem krku nebo zastrčit za límec. Rozložte ho a položte si ho na klín. Abychom se nepotřísnili, měl by být ubrousek dostatečně velký.

Nelekněte se, když vám v luxusní restauraci ubrousek na klín decentně položí přímo číšník. Použití látkového ubrousku ale není společenskou povinností, můžete ho klidně nechat ležet na stole.

Dejte si ovšem pozor na papírový ubrousek, na klín totiž nepatří. A bez ohledu na materiál bychom jím nikdy neměli čistit příbory nebo sklenice. Šlo by o urážku hostitele.

Látkový do talíře nepatří

Dojedli jsme, pochutnali si a jediné, co kazí siestu, je nerudovská otázka „kam s ním“. Nejprve si nezapomeňte ubrousek sundat z klína, ať vám nespadne na zem. Nedávejte ho do talíře, po dojedení ho ponechte složený na stole vedle talíře. Případně ho zabalte, aby nebyly vidět skvrny. Přítomným dámám by pohled na potřísněný ubrousek nemusel být příjemný. Do talíře odkládáme výhradně papírový ubrousek, který neskládáme, dáme ho tam prostě zmačkaný.

Po použití papírový ubrousek odložíme na talíř a látkový vedle něj

Látkový ubrousek, nejčastěji o velikosti 40 x 40 nebo 50 x 50 centimetrů, by neměl být příliš naškrobený. Pokud máte v restauraci k dispozici pouze látkový ubrousek, normálně ho během jídla používejte.

„Je důležité, abyste látkový ubrousek použili předtím, než se budete chtít napít ze skleničky,“ říká Eva Filipová, autorka publikací v oblasti společenské etikety a gastronomie „na skleničce zůstávají různé otisky, proto je dobré si tímto ubrouskem otřít rty.“ Pak ho zase vrátíte na nohy.

Svačina v papírovém ubrousku

Papírové ubrousky mají různý počet vrstev, vyrábějí se jednobarevné nebo s různými vzory a jsou samozřejmě jednorázové. Do bílých papírových, téměř průhledných, kdysi maminky balily svačiny. Některé hospodyňky papírovými ubrousky leští zrcadla nebo řeší náhlé nehody v kuchyni. Někdo ubrousky váže na lahev s vínem, jiný je používá na zdobení ubrouskovou technikou.

Papírové ubrousky mají nespočet vzorů a také nadšených sběratelů

Ubrousky se skládají do různých tvarů nebo se přeložené vsunou do kroužku na ubrousek. Balí se do nich příbory, a to nejen v restauracích nižších cenových skupin.

Do ubrousku, ať plátěného či papírového, se v restauraci nikdy nesmrká, neotírá se jím pot z čela ani se jím nechytá moucha, která si vykračuje po ubruse.