Už v šesti letech jsem pochopila, že povinné vyučování není nic pro mě. Omeletky Haliny Pawlowské

7. březen 2021

Den učitelů připadá až na 28. března, ale Omeletky s pedagogickou náplní si naservírujeme už nyní. Na to, co se ve škole i v životě naučila, zavzpomíná Martina Hudečková. A nebude chybět ani recept. Tentokrát na ukrajinské deruny.

Každý rok už na počátku března na mě vyskočí vzpomínky na to, jak máma opravovala doma diktáty, jak jsem na ni čekala před tělocvičnou, jak mě zkoušela z německých slovíček a jak jsem hned v šesti letech pochopila, že povinné vyučování není nic pro mě, vzpomíná Halina Pawlowská.

Přesto chodila do různých škol plných dvacet jedna let a vzpomínek má nespočet. O některé z nich se dnes podělí.

Bagr v kapse

Dodnes nemohu zapomenout na to, co se stalo mému kamarádovi z gymplu, do kterého jsem byla zamilovaná. Dokonce jsem tu příhodu napsala do filmu Vrať se do hrobu.

Můj kamarád Jenda se učil na maturitu z matiky. Moc mu to nešlo. Byl ze šprtání unavený. Z dřímoty ho najednou vyburcovala ručně psaná poznámka u jednoho matematického úkolu v jeho matematické sbírce. Zadání znělo: Jsou dány dvě kružnice, z nichž jedné…, a tužkou bylo dopsáno: Kouká z kapsy bagr…

A pak byly maturity. Při nich to kamarádovi Jendovi zase moc nešlo. Potil se u tabule a rozrušená matikářka na něj zoufale naléhala: Učil jste se snad, ne?! Tak se vám přece musí něco vybavit! Soustřeďte se: Jsou dány dvě kružnice, z nichž jedné… A Jenda odpověděl: Kouká z kapsy bagr...

Amoky, vzteky, hysterie neřeším

A jak na školní léta a školu života vzpomíná herečka Martina Hudečková? Školu jsem měla poměrně ráda, hlavně tedy konzervatoř. Měla jsem ráda učitele, kteří měli smysl pro humor a nadhled. V některých oborech, jako třeba dějepis, čeština, u mě dokonce dosáhli vítězství.

Cenné je pro ni i to, co se naučila v životě. Po mnoha klopotných zkušenostech jsem se naučila zbytečně se nerozčilovat. Když cítím, že s tou věcí nemůžu nic udělat, tak se prostě nerozčiluju a šetřím síly.

Ukrajinské deruny

V Omeletkách se ještě dozvíte recept na ukrajinskou obdobu našich bramborových placek nebo bramboráků. Miluje je celá naše rodina. Ukrajinci je běžně podávají s kysanou smetanou. My je jíme po polévce se salátem z polníčku. Jsou moc dobré.

V Omeletkách ještě zazní povídka pravidelného posluchače Dana Pazdírka Muž v Indii. O on-line výuce povypráví profesorka zpěvu Světlana Nálepková. O fyzické práci v době covidové povypráví muzikant a herec David Kraus.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.