Už při natáčení bylo jasné, že to bude jeden z posledních svobodných filmů, říká o Světácích filmový publicista Jaroslav Spěváček

20. březen 2022

Světáky si každý představuje jinak. Mnoho z nás si pod tímto pojmem představí slavný film režiséra Zdeňka Podskalského. O tomto filmu si Jožka Kubáník povídal s filmovým publicistou Jaroslavem Spěváčkem.

Jaroslav Spěváček se poprvé s filmem Světáci setkal po roce 1989 a vzpomíná: „Byl to pro mě jeden z filmů, který nebyl notoricky známý. Byl to pro mě film, který byl jakýmsi zjevením. Snímek plný hlášek a situací, o kterých jsem si potom se svými vrstevníky povídal.“ Autorem původního scénáře byl Vratislav Blažek. Světáky dopsal v červnu roku 1968 a týden po srpnové invazi odjel a v emigraci se doslova utrápil. Svůj snímek bohužel nikdy neviděl. Podobu filmu, jak jej známe, má z velké části na svědomí Jiří Sovák. Do scénáře Vratislava Blažka spolu se Zdeňkem Podskalským přidali vlastní příhody včetně těch ze svého života.

Světáci dali vyniknout vycházejícím hvězdám, hlavně trojici Janžurová, Bohdalová a Jirásková. Ty měly možnost zahrát si s legendami jakými byli Oldřich Nový a Jiřina Šejbalová. „Oldřich Nový skutečně tu roli nechtěl vzít, váhal, aby si nezkazil jméno,“ komentuje publicista Spěváček a pokračuje: „Ta role ve Světácích trochu kopírovala jeho osud po roce 1948. Nicméně pak na tu roli kývnul a byl rád.“ Jiřina Šejbalová byla dle slov Jaroslava Spěváčka podobně opatrná. Dokonce nechtěla hrát, když zjistila, že jednu z hlavních rolí hraje Vladimír Menšík, od kterého si udržovala odstup. Nakonec prý ale byla první, na koho se ptala, když přišla ráno do maskérny a byla věrnou posluchačkou jeho příhod.

Film vznikal v dobách společenských změn po roce 1968. „Už při natáčení bylo jasné, že to bude jeden z posledních svobodných filmů, a to ještě s odřenýma ušima. V průběhu let film viděly 3 miliony diváků. Troufl bych si říct, že kvůli tomu, že byl plný hvězd a hlášek. U cenzorů neoblíben, u diváků oblíben,“ shrnuje filmový publicista Jaroslav Spěváček.

Co všechno ovlivnilo natáčení legendárního filmu Světáci? Které ze scén ve filmu vznikly jako improvizace? Co se ze scénáře vynechalo? A co po natáčení Světáků prohlásil herec Jan Libíček? O filmu Světáci si s Jožkou Kubáníkem povídal filmový publicista Jaroslav Spěváček.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související