Už bych nechtěl, aby mi bylo 20 let, říká 80letý Jiří Smola

8. prosinec 2022

Jiří Smola je 80letý aktivní senior, který se po 22 letech vrátil do Prahy. Má tu totiž část rodiny. Těch 22 let žil v Jižní Americe, kde jako energetik stavěl elektrárny. Umí několik světových jazyků, sportuje a má spousty dalších aktivit. K mikrofonu si ho pozvala Soňa Jindrová.

Jiří Smola se narodil v Praze a chtěl se stát námořníkem nebo letcem. Chtěl totiž cestovat po světě a poznávat ostatní krajiny: „Letcem ani námořníkem jsem se nakonec nestal, byl jsem celý život energetikem. I tak jsem toho ale hodně procestoval. 22 let jsem žil v Jižní Americe, kde jsem stavěl elektrárny. Velkou část jsem strávil v Chile, hlavně v Santiagu de Chile,“ říká pan Smola.

Podle něj je to nádherná země s krásnou krajinou, která je přes 4 tisíce kilometrů dlouhá a má úplně všechno: „Ta země má na jedné straně ledový Pacifik, na druhé sedmitisícové hory, na severu poušť a na jihu obrovské ledovce. Tím pádem se tam nedostanou ani žádné breberky. Proto je ta země tak zdravá. Hodně sluníčka, dobré víno a jídlo a lidé se tam stále usmívají,“ vzpomíná na svá chilská léta.

Dnes žije opět v Praze a je velmi aktivní. Každý den ráno chodí běhat, pak jde do posilovny nebo na tenis a ve volném čase je modelem. Na módních přehlídkách předvádí oblečení pro seniory. Jednou z jeho posledních aktivit je divadlo. Se spolkem 4 generace nastudoval hru „Radeckého pochod životem“, kterou teď na podzim (2022) hráli i ve Vídni.

Jiří Smola doporučuje: „Buďte aktivní, neseďte doma, sportujte, střídmě jezte a hlavně se usmívejte.“

Spustit audio