Uvolněná atmosféra u mě nepanuje, přiznává rozhlasový režisér. Rozhodoval se mezi rádiem a železnicí

26. únor 2021

Co všechno musí umět rozhlasový režisér? Je přísný na herečky a herce? Michal Bureš nám prozradil něco ze zkulisí vzniku oblíbených pořadů.

Michal Bureš v Českém rozhlase pracuje jako režisér. To znamená, že se stará, aby vznikající pořady byly co nejlepší a dobře se poslouchaly. Říká o sobě, že je důsledný a puntičkářský. Má rád, když se všichni na práci soustředí. 

Herci se režiséra nesmí bát

Uvolněná atmosféra u mě nepanuje,“ popsal svůj styl práce, „u mě panuje přátelsky pracovní, konstruktivní atmosféra. Přijdeme a začneme pracovat.“ Neznamená to ale, že by byl na herce nepříjemný.

Správný režisér se podle něj musí naučit, jak s kterým hercem nebo herečkou pracovat. Pokud se vás totiž spolupracovník bojí, nebo nerozumí, co po něm chcete, není to dobře.

Rádio, nebo železnice?

Televizi měl Michal jako dítě od rodičů zakázanou a radši mu pouštěli rozhlas. S rádiem tedy trávil spoustu času. Když se pak rozhodoval, co bude jednou dělat, rozhodoval se mezi rozhlasovou tvorbou a prací na železnici, která ho také velmi lákala.

Kdo byl Michalovým vzorem? Pozná podle sluchu režiséra rozhlasové pohádky, i když dané dílo jinak nezná? I na to se ho zeptal Roman Víšek.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Roman Víšek , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související