Útěk z Leopoldova. Neuvěřitelný příběh Pravomila Raichla

V kdysi nejlépe střežené věznici u nás byli zavření političtí vězni. Odhalení Stanislava Motla poslouchejte do pondělí 9. listopadu 2020.

Připravil: Stanislav Motl
Dramaturgie: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsölhofer
Natočeno: 2011

Pevnost v Leopoldově patřila k nejlépe střeženým věznicím v Československu. Koncem 40. a v průběhu 50. let minulého století tu byly soustředěny stovky politických vězňů. Byli mezi nimi i piloti a výsadkáři a další, kteří za války tuto zemi bránili.

Bývalého bojovníka z východní fronty Pravomila Raichla pevnostní valy leopoldovské věznice nezastavily. Poslechněte si jeho neuvěřitelný příběh. Příběh odvážného muže, který se po letech znovu vrátil do Leopoldova, aby se vydal po stopách svého dávného útěku a pokusil se najít lidi, kteří mu tehdy, často i s nasazením svých životů, pomáhali.

Vstup do věznice Leopoldov
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.