Utancuješ se k smrti! Vraha barové tanečnice odhalili až po 15 letech

Užívali si a pak došlo na placení... Dívku kvůli tisícovce zabil pomalu a trýznivě. Dopadli ho až po 15 letech. Nebýt moderních metod, vražda dvacetileté tanečnice u tyče z roku 1997 by nebyla nikdy odhalena.

Účinkují: Václav Knop, Otakar Brousek ml., Anna Theimerová, Jitka Jirsová, Martin Myšička, Jakub Žáček
Vypráví: Vladimír Matoušek
Napsala: Bronislava Janečková
Zvuk: Petr Šplíchal
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 13. 9. 2017

Dvacetiletá dívka leží na břiše na podlaze. Kolem krku má utažený telefonní kabel a krvavé rány na hlavě. Vedle ní jsou kousky lebky roztříštěné nástrčkovým klíčem. Tělo tu tak leželo týden. Policie se do bytu v brněnské Bořetické ulici dostala 25. března 1997 až na výzvu majitele, kterému dívka dlužila nájem.

Vše nasvědčovalo tomu, že oběť svého vraha znala a do bytu ho vpustila dobrovolně. Nikde nebyly stopy po násilném vniknutí. Po vraždě pachatel prohledával byt a z dřevěné dětské pokladničky uloupil nejméně 20 000 korun. Pitva ukázala, že zavražděná měla před smrtí pohlavní styk.

KUPUJTE NA RADIOTEKA.CZ

Chlapy střídala jako na orloji

Vyšetřovatelé později zjistili, že si dívka přivydělávala prostitucí. Chlapi se u ní prý střídali jako na orloji, klidně i několikrát denně. Klienty získávala hlavně v nočním klubu Afrodité, kde pracovala jako tanečnice u tyče. Na předmětech na stole na místě činu ale naštěstí zůstaly otisky.

Otisky byly jen na jedné láhvi vína a na cigaretovém pouzdru ve tvaru klavíru. Ostatní předměty (další dvě nedopité láhve, dvě skleničky i vražedná zbraň) pachatel otřel kusem látky, po kterém zůstaly šmouhy. Otisky na láhvi patřily přítelovi dívky. Případ se zdál jasný.

Přes 40 podezřelých

Kriminalisté pracovali s verzí vraždy ze žárlivosti. Jak přesně si dívka vydělává, totiž její přítel zjistil jen pár dní před vraždou. Naposledy spolu mluvili 15. března, druhý den měla narozeniny. Přišel za ní s láhví vína, pohádali se. Do schránky jí pak hodil dopis, že je obyčejná prostitutka, a je mezi nimi konec.

Jenže na dobu vraždy měl neprůstřelné alibi. A dobře pro něj dopadlo i vyšetření na detektoru lži. Policie se tak zaměřila na otisky prstů z cigaretového pouzdra. Porovnávaly se se 40 podezřelými. Neodpovídaly žádnému. Případ se dostal do slepé uličky a byl po dvou letech odložen. Ještě 15 let od vraždy byl případ veden jako neobjasněný.

Po 15 letech pomohly počítače

V roce 2012 se zaváděl nový software na rozpoznávání a porovnávání otisků prstů. Nový počítačový program našel shodu otisků prstů s člověkem opakovaně trestaným za vloupání. Navíc se ukázalo, že znal jak dívku, tak jejího přítele. V roce 1996 dokonce byli na společné dovolené.

Muž nejdříve všechno popřel. Později si ale jeho výpovědi začaly odporovat. Po několikahodinovém výslechu začal mluvit pravdu. Po návratu z dovolené Mirku potkal v klubu Afrodité. Dala mu číslo a 17. března ho pozvala k sobě domů. Užívali si spolu, pak ale došlo na placení.

Začali se přetahovat kvůli tisícovce

Začali se přetahovat kvůli tisícovce za další započatou hodinu. Pod postelí nahmatala nástrčkový klíč, muž jí ho ale vytrhl a praštil ji s ním do hlavy. Přesto vstala a křičela, že zavolá policii. Vrah ji povalil na zem, omotal jí telefonní kabel kolem krku a utáhnul ho tak, aby už nekřičela.

Podle soudu dívka umírala pomalu a trýznivým způsobem. Vrah ji nejen uškrtil, ale ještě jí rozdrtil hlavu klíčem. Pachatel byl proto odsouzen na 13 let do vězení se zvýšenou ostrahou. Soud prohlásil, že do bytu už přišel s úmyslem vraždit.

autoři: Bronislava Janečková , Vladimír Matoušek , ert
Spustit audio

Související

  • Vrah z erotické linky

    Když jí volali sousedé, že je z jejího bytu cítit zápach, myslela si, že tam asi zůstaly nevynesené odpadky. Na to, co našla v obýváku na zemi, ale nešlo zapomenout. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.