Ústecký kraj potřebuje lepší protidrogovou prevenci. Řešením by mohlo být posílení metodiků přímo na školách

20. květen 2024 15:21

V Ústeckém kraji je po Praze nejvyšší počet drogově závislých. Vyplývá to z dat odboru protidrogové politiky úřadu vlády. Řešení nákladů se závislostmi je přitom násobně dražší než prevence.

Podle dat úřadu vlády je odhadem v regionu 6 500 závislých na drogách. V přepočtu na 1000 obyvatel je to tedy téměř 13 závislých. Podobné číslo má i hlavní město Praha.

Podle ředitelky odboru protidrogové politiky úřadu vlády Lucie Kiššové je v Ústeckém kraji dostatečný počet organizací, které zavilosti s klienty řeší. Nedostatek je ale mezi službami, které by řešily prevenci proti drogám, mezi které patří i alkohol.

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila vyjdou v celém Česku ročně náklady na řešení závislostí odhadem na 150 až 250 miliard korun. Prevence je přitom podle něj násobně levnější. V tuto chvíli na ni úřad vlády přerozděluje zhruba dvě miliardy korun. Potřeba by ale bylo víc peněz.

Podle náměstka ústeckého primátora Tomáše Vlacha z hnutí ANO by například pomohlo, kdyby mohly školy vyčlenit přímo metodika pro prevenci mezi žáky. V této chvíli mají takoví pracovníci například jen desetinový úvazek.

Ústeckému Drug outu hrozí, že přijde o své působiště

V Ústí nad Labem se řeší i možné přesunutí Drug out klubu. I tom se 20. května v prostorách magistrátu diskutovalo.

Ústí nad Labem chce totiž podle rozhodnutí rady koupit budovu současného Kožního sanatoria, kde sídlí i Drug out klub. Město už avizovalo, že by chtělo dům bez nájemníků – to ale ředitelka Drug out klubu Radka Kobližková odmítla s tím, že se nemají kam přestěhovat.

Podle náměstka Vlacha se bude o osudu protidrogových služeb ještě jednat. Jak ale uvedla Lucia Kiššová z úřadu vlády, přesunutí služby by narušilo práci se závislými. Podle ní totiž služby fungují tam, kde jsou lidé v problémech, a do nového sídla by podle ní nejezdili. 

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související