Ústecký kraj chystá očkování proti meningokoku

20. květen 2004

Očkování proti meningokoku pro mladé lidi v Ústeckém kraji chtějí zajistit tamní krajští radní. S očkováním by se podle nich mělo začít ještě před prázdninami. Jde o reakci na nedávná úmrtí studenta teplické konzervatoře a dvacetileté dívky z Litoměřic. Očkování by měli na vyžádání provádět vybraní praktičtí lékaři.

Ústecký kraj, jak Českému rozhlasu potvrdil hejtman Jiří Šulc, na prevenci meningitidy typu C uvolní dva miliony korun.

"V první řadě se musíme domluvit s hygienikem České republiky, jakou vakcínou z těch dvou možných, které jsou momentálně k dispozici, a jakou cílovou skupinu obyvatel naočkujeme. Potom, protože každý občan je pojištěn u jiné pojišťovny, budeme muset projednat s pojišťovnami, jestli uhradí celou částku ceny té vakcíny nebo část, a případný rozdíl bychom měli najít v rozpočtu kraje nebo přímo v rozpočtu hejtmana."

V Ústeckém kraji se od začátku roku vyskytlo už sedm případů meningokokového onemocnění, čtyři nemocní zemřeli. Tři případy byly z Litoměřicka.

Protože tak četný výskyt tohoto onemocnění v jedné oblasti je ojedinělý, rozhodlo se už před několika dny vedení Městské nemocnice v Litoměřicích informovat o situaci veřejnost, aby mohla být přijata preventivní opatření. Ta upřesnil náměstek pro zdravotní péči Leoš Vysoudil.

"Mezi preventivní opatření patří to, že lidé, kteří jsou oslabení, buď v důsledku těžké fyzické práce, nebo mají onemocnění, či jsou pod velkým psychickým stresem, by neměli vyhledávat kolektivy. Protože se to týká hlavně mladých lidí, tak jde zejména o diskotéky, kluby, vinárny. Neboť tam hrozí, že formou kapénkové infekce dostanou toto onemocnění," zdůraznil Vysoudil.

autoři: mta , vma
Spustit audio