Ústecký kraj chce rychlejší variantu D8

9. březen 2005

Ústečtí krajští zastupitelé dnes rozhodli, že dálnice D8 povede přes České středohoří takzvanou povrchovou variantou se dvěma krátkými tunely a jedním mostem. Podle Ředitelství silnic a dálnic by mohla být dokončena v roce 2008. Neuspěly tak ekologické organizace, které navrhovaly jeden dlouhý tunel Kubačka. Jeho výstavba by se podle Ředitelství silnic a dálnic prodloužila zřejmě až do roku 2013. Podporu povrchové variantě vyjádřilo při hlasování 47 zastupitelů, nikdo nebyl proti, čtyři se hlasování zdrželi.

Děti Země ale chtějí tunel jeden. Ekologové se domnívají, že jejich varianta s dlouhým tunelem by nezničila unikátní ráz krajiny a vyhnula by se nebezpečné sesuvné oblasti. "Ochraňuje biotopy zvláště chráněných rostlin a živočichů. Z dopravního hlediska zvyšuje komfort pro řidiče, protože pojedou po rovině, kratší trasu, budou mít menší spotřebu paliva," říká šéf Dětí Země Miroslav Patrik.

Rada kraje ale stojí za původní variantou se dvěma tunely a estakádami. Potvrdil to hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc." Tato varianta nás dovede dříve k vyřešení těch nejpalčivějších problémů, které trápí zejména ty obce, přes které jezdí každý den desítky tisíc kamiónů. Z pohledu ochrany životního prostředí není mezi těmi dvěma variantami není prakticky žádný rozdíl."

Místní obyvatelé, hlavně z Lovosicka a okolí, se ale proti průtahům při stavbě dálnice bouří. Nejméně polovina z nich podepsala petici, kterou pak Hospodářská a sociální rada Litoměřicka odeslala Severočeskému sdružení obcí. Tajemnice rady Taťána Kočařová dodala, že se vedle obcí zapojily do petiční akce i některé velké podniky. "Podařilo se nám sebrat 3 tisíce hlasů, někteří posílali hlasy sami, takže dohromady za Litoměřicko počítám asi 3500 lidí." Zdaleko ne všichni lidé však horují pro delší povrchovou variantu dálnice přes Středohoří. Jedním z odpůrců výstavby je i lovosický fotograf Roderick Slavík. "Ten zákon, který zakazuje stavět dálnice v CHKO, není bezdůvodný. To není žádný rozmar," tvrdí Slavík, který se přiklání ke kompromisnímu delšímu tunelu Kubačka. "Zase o tolik dražší by to nebylo."

autoři: ark , vma
Spustit audio