Ústecká univerzita uspořádala pro seniory konferenci o tom, jak se chránit před podvodníky

24. září 2021 14:47

Falešní bankéři, smyšlené legendy o příbuzných v nouzi nebo neuvážené investice do kryptoměny. I takové případy řeší policie v Ústeckém kraje. Oběťmi podvodníků jsou často senioři, kteří tak můžou přijít i o celoživotní úspory. Rady, jak se účinně chránit, si vyslechli účastníci na konferenci pro posluchače Univerzity třetího věku na ústecké univerzitě.

Krajský kriminalista Martin Charvát ve své přednášce mluvil o podvodech na seniorech a radil, jak jim předejít.

„Jde hlavně o to, aby si lidé nepouštěli nikoho cizího do bytu, a také aby kontrolovali své okolí, aby předešli napadení cizí osobou,“ vypočítává Charvát.

Další radou je, aby nevěřili podvodníkům, kteří přicházejí s různými legendami.

„Nejzávažnější legenda, která v současné chvíli běží, je legenda vnuk. Podvodníci si vytipují seniora, kterého následně zmanipulují takovým způsobem, že buďto nějakému kurýrovi peníze předá, nebo je převede na cizí účet,“ dodává Charvát.

Jitka Beerová přijela z Teplic. „Zajímá mě to moc, protože pracuji ve školství, kde se mezi podobnými problémy často pohybuji. Zajímá mě také šikana na dětech – ono je to vlastně jedno, jestli senioři, nebo děti. Ty děti jsou také ohrožený druh,“ shrnuje.

Podvodníci číhají také na internetu

Právě dětí a seniorů se často týkají i nebezpečí skrytá na sociálních sítích, ve virtuálním prostředí. Lukáš Rössler, krajský vyšetřovatel z oddělení kyberkriminality, varuje třeba před podvodnými investicemi do kryptoměn.

„Od počátku roku řešíme v Ústeckém kraji přes dvacet takových jednání. Škoda je tam řádově v milionech. Konkrétní rada je asi taková, že by lidé neměli investovat do něčeho, čemu vůbec nerozumí,“ konstatuje Rössler.

Kriminalisté řeší také falešné bankéře, kteří telefonují lidem a snaží se z nich dostat přístup k jejich účtům.

„Pokud chcete ověřit, zda volá opravdu z toho čísla, které se třebas tváří i velmi věrohodně, zkuste na něj zavolat zpět. Pokud se nedovoláte tomu bankéři, ale dovoláte se do bnky, kde vám řeknou, že se jedná o podvod, tak jste si jednoduše zachránili finanční prostředky,“ uzavírá krajský vyšetřovatel z oddělení kyberkriminality Lukáš Rössler.

Spustit audio

Související