Úspěšná lest. Takhle Češi před 78 lety donutili Němce ke kapitulaci

7. květen 2015

7. května 1945 dopoledne se v Praze stále bojovalo. Granáty a kulky létaly i kolem rozhlasu na Vinohradech, kde se už v tu dobu nevysílalo. Nakonec se podařilo vymyslet lest na německé jednotky SS – díky ní čeští povstalci donutili velitele posádky SS k podpisu kapitulace.

Seržant Thomas Vokes a vojín William Greig byli britští vojáci, kteří padli do zajetí. Němci je drželi v táboře kdesi na území Říše. Jedné noci se jim podařilo z tábora utéct a dostat se až do protektorátu.

Skrývali se v lesích u Slatiny nedaleko Kralup nad Vltavou. Lidé jim do jejich úkrytu nosili jídlo – zachovaly se o tom písemné vzpomínky.

„Někdy v dubnu jsme se potkali s pražskou studentkou Miki Mužíkovou a jejím kamarádem Jaroslavem Husákem. Ti se postarali o to, abychom se dostali do Prahy.“ Jaroslav Husák a jeho kamarád půjčili Britům své kenkarty, jakési protektorátní občanské průkazy.

Úspěšná lest

Bydlet začali v bytě rodičů Miki Mužíkové. Její bratranec přivedl oba vojáky 5. května k povstalcům u rozhlasu. Vokes a Greig se k nim přidali. 7. května přišel Vokes za povstaleckým velitelem s nápadem.

„Budeme se vydávat za předvoj spojenců a nabídneme Němcům možnost kapitulovat. Bojí se, že padnou do sovětského zajetí, a tak by nabídka z britské strany mohla zafungovat,“ řekl mu.

Jedna ochotná Pražanka vyčistila a vyžehlila vojákům uniformy, aby se kolem jedenácté hodiny mohli v doprovodu Čechů s bílou vlajkou vydat do školy Na Smetance nedaleko rozhlasu, kde sídlily jednotky SS. Velitele informovali o tom, že se blíží spojenci, a proto oni – Britové – přicházejí jako předvoj s nabídkou ukončit boje.

„Pokud okamžitě nepřijmete bezpodmínečnou kapitulaci, budete během několika hodin rozdrceni spojeneckým letectvem!“ dodal nakonec seržant Thomas Vokes. Kapitulace se přiblížila. Velitel posádky SS ji podepsal v 11.45.

autor: mkk
Spustit audio