Úspěch používáme jako pracovní nástroj, říká trenér zvířat František Šusta ze Senohrab

25. srpen 2022

František Šusta má v tréninku zvířat více než 20ti letou praxi, z toho skoro 10 let v pražské zoo. Metodou pozitivního posilování naučil třeba kozu podat kelímek nebo skákat skrz obruč. Do Senohrab se o tom zajela přesvědčit reportérka Soňa Jindrová.

Víc než 20 let trénuje František Šusta zvířata metodou pozitivní motivace. Nejenom psy, ale také třeba i lamy, kozy a lišky. Píše o této metodě také knihy a odborné články.

Spolupracuje například se záchrannou stanicí paraZOO Vlašim a na své farmě v Senohrabech na Praze-východ vede chovatelský kroužek pro děti.

František Šusta je mezinárodně uznávaný trenér zvířat, majitel pěti ocenění ABMA (za tréninky koňovitých a medvědů, a za vytvoření nové metodiky práce se stresem zvířat) a jako první Čech se stal členem Animal Behavior Management Alliance a International Marine Animal Trainers´ Association.

Trenér zvířat František Šusta a jeho svěřenci

Zvířata trénuje metodou pozitivního posilování: „To znamená, že se snažíme zvyšovat pravděpodobnost toho žádaného chování a zároveň co nejméně trestat to nechtěné. Úspěch používáme jako pracovní nástroj, takže se soustředíme na to, co se povedlo,“ popisuje František Šusta svou práci.

V současné době se soustředí především na trénink psů: „Mým typickým klientem je majitelka nějakého adoptovaného psa ze zahraničí. Jedna paní si například přivezla psa z Bali, druhá zase chrta z Portugalska. Často také řeším problémové psy z útulků, kteří mají za sebou nějaké trauma,“ dodává František Šusta.

Aktuální natáčí s Českou televizí seriál pro děti, ve kterém hraje nejen on, ale i jeho kozy ze Senohrab.

Spustit audio