Úrazem život nekončí, pomáháme lidem vyrovnat se s handicapy, říká zakladatel projektu Cesta za snem

7. únor 2021

Úspěšný podnikatel skončil po nehodě na lyžích na invalidním vozíku. Dnes vede projekt Cesta za snem, který založil, a prostřednictvím zážitkových akcí pomáhá lidem najít smysl života a vyrovnat se s handicapy. Hostem pořadu Až na dřeň byl Heřman Volf.

Na akcích Cesty za snem se potkávají lidé se všemi druhy postižení. „Já vždycky říkám, že všichni jsou nějak handicapovaní, jen někteří to ještě nevědí. Na našich akcích se rozdíly stírají,“ vysvětluje s úsměvem Heřman Volf s tím, že cílem Cesty za snem není dávat lidem peníze. „My se lidem snažíme ukázat, že úrazem život nekončí a snažíme se jim předvést, jak mohou fungovat sami, aby nebyli jen polykači sociálních dávek.“

Dostal druhou šanci

Heřman Volf dostal podle svých slov v životě druhou šanci. Před úrazem žil velmi aktivně a hekticky. Pracoval, staral se o rodinu a ve volném čase sportoval. Při jednom nočním lyžování spadl a skončil na invalidním vozíku.

„Když jsem ležel v té díře, byl to zvláštní pocit. Pak jsem pochopil, že se nemohu hýbat a že je něco špatně. Ale stalo se to, nedá se to změnit a já se snažím žít život, jak se dá,“ vzpomíná Heřman Volf, který už rok po úrazu sjel nešťastný kopec znovu na monoski a nedlouho poté se na handbiku vydal na cestu pod Vítězný oblouk v Paříži.

Právě tato cesta odstartovala projekt Cesta za snem, v jehož rámci se konala už nepřeberná řada akcí. „Je to asi tak, že si máme v životě něco uvědomit. Já díky úrazu dělám to, co dělám, a společně pomáháme lidem, aby si některé věci uvědomili třeba dřív, než se to stalo mně.“

Poslechněte si celý rozhovor Kateřiny Kubalové s Heřmanem Volfem.

autoři: Kateřina Kubalová , jp
Spustit audio