Úřady práce i zaměstnavatelé na Mostecku a Chomutovsku se snaží najít uplatnění pro ukrajinské uprchlíky

8. březen 2022 09:03

Města Most a Chomutov hlásí desítky příchozích ukrajinských rodin s dětmi. V Mostě je město ubytovalo ve svém hotelu Cascade. V Chomutově zatím žijí u svých příbuzných nebo známých.

Podle vedení obou měst jde většinou ženy, které se teď snaží zajistit základní dokumenty a potraviny. Práci budou nejspíš hledat v dalších dnech.

Na příchod ukrajinských uprchlíků se už teď připravují například Litvínovské strojírny anebo společnost Mostecká montážní. Podle vedení obou společností mají volná pracovní místa, která chtějí uprchlíkům nabídnout. Půjde ale spíš o mužské profese.

Ženy by mohly najít uplatnění například jako zdravotnický personál nebo pokojské, popřípadě uklízečky. Podle mluvčí Úřadu práce Kateřiny Beránkové je v Ústeckém kraji téměř 2400 volných pracovních pozic. Jde například o montážní dělníky, pomocníky v rostlinné výrobě, obsluhu vysokozdvižných vozíků a také pokojské a uklízeče.

Práce pro ženy je i ve zdravotnictví nebo ve službách. Například jen na Chomutovsku eviduje úřad práce na 70 takových volných míst u celkem pěti zaměstnavatelů. Na pobočkách úřadu práce jsou pro uprchlíky z Ukrajiny speciální přepážky, kde se jim úředníci věnují.

Podle mluvčí úřadu práce Kateřiny Beránkové se v každém regionu pohybují počty oslovených uprchlíků kolem tisícovky – hlavní nápor ale ještě zřejmě přijde. V těchto dnech totiž ženy s dětmi řeší hlavně ubytování, vyřízení potřebných dokumentů a zajištění potravinové a materiální pomoci. Hledat práci si bude většina válečných uprchlíků zřejmě až během příštích týdnů.

Lidé přicházející z Ukrajiny ale často ani na úřad práce nemusí – úředníci společně s lidmi ze sociálních odborů městských úřadů za nimi buď sami dochází, nebo jim poskytují pomoc v asistenčních centrech. Také komunikují každý den se zaměstnavateli a pokouší se najít odpovídající pracovní místa.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související