Unikátní malby na stěnách jsou zase vidět. Zámek Mitrowicz v Kolodějích po mnoha letech ožil

20. květen 2018

Po dlouhé rekonstrukci se v roce 2016 otevřel veřejnosti zámek v Kolodějích nad Lužnicí. Loni se navíc dostal do finále soutěže DestinaCZe v kategorii Fénix, která oceňuje podařené obnovy památek.

Zámek se dnes jmenuje Mitrowicz podle jednoho z nejvýznamnějších rodů, který jej vlastnil. Stejné jméno také nese společnost, která se o památku stará. „Velký sál v patře a přilehlé místnosti mají za sebou nákladnou rekonstrukci, při které byly restaurovány nástěnné malby ze 70. a 80. let 18. století,“ připomíná Roman Lavička z Národního památkového ústavu.

Při restaurování byl nejen odstraněn zákal, poškození a nánosy prachu z maleb, ale také se podařilo zjistit něco o jejich původu. Jsou inspirovány dílem římského učence. „Ten napsal koncem 16. století dílo, které poskytovalo náměty, jak zobrazovat alegorie, vlastnosti. Dokonce se nám podařilo dohledat grafické listy, které sloužily jako předlohy,“ říká Roman Lavička.

Malby obrazují výjevy z života jednoho z předků Wratislavů z Mitrowicz, Václava zvaného Tureček, který se jako patnáctiletý panoš na konci 16. století zúčastnil cesty poselstva císaře Rudolfa II. do Cařihradu.

Bohužel autor děl je neznámý. „Zámek v 19. století vyhořel, takže se nedochovaly žádné písemnosti. Máme velkou mezeru a zatím ani studiem podobných nástěnných maleb se nepodařilo určit ani malířský okruh,“ vysvětluje Roman Lavička.

Barevné dřevěné obložení zakrýval nevábný nátěr

Interiéry v prvním patře zámku Mitrowicz zdobí kromě nástěnných maleb i dřevěné vyřezávané barevné obložení stěn. To bylo až do posledního restaurování zakryto nevábným hnědým nátěrem.

Součástí zámku je zámecká kaple. Na její kupoli zaujme freska Nanebevzetí panny Marie, která byla odkryta ve 40. letech 20. století. Oltář, kazatelna i sochy jsou součástí původního vybavení a nyní se restaurují.

Zámek Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí se poprvé v historii otevřel návštěvníkům

Na břehu řeky Lužnice v Kolodějích původně stála středověká tvrz, později byla renesančně přestavěna, o čemž dodnes svědčí sgrafitová fasáda. Nynější podoba je výsledkem přestavby na přelomu 30. a 40. let 18. století, když zámek získal rod Wratislavů z Mitrowicz.

Šlechticům patřil až do roku 1945, kdy byl zkonfiskován a dostal se pod nucenou správu. Sloužil mimo jiné jako depozitář muzea, z původního vybavení se nic nezachovalo. V roce 2002 byl navíc zámek zasažen povodněmi, což způsobilo velké statické problémy.

V současné době ale už památka znovu žije, má za sebou druhou návštěvnickou sezónu, konají se tu i svatby. U zámku je navíc velká zahrada s padesáti stromy a osmi a půl tisíci sazenicemi, funguje tu také venkovní bar na místě bývalého statku.

Spustit audio

Související