Úmrtí mladíka v Žatci vyvolalo protesty také v Británii. Zabývejte se kauzou vážněji, žádá romská komunita

31. říjen 2016

Důkladné prošetření úmrtí romského mladíka v Žatci žádají v petici členové romské komunity v Británii. Petiční text předali v Londýně na ambasádě zástupci českého velvyslance. Romové chtějí po českých úřadech, aby se kauzou vážněji zabývaly. Na internetu petici podepsalo 300 lidí.

„Každý bych chtěl zůstat v zemi, kde je a kde se cítí šťastně. Já se cítím šťastně v Anglii a pokaždé, když jedu do Čech a vidím tu situaci, mám z toho silné deprese,“ řekl Českému rozhlasu jeden z iniciátorů protestní akce Michal Daduč.

Aktivista žijící v Británii přiznal, že v tamní romské komunitě panuje neklid i kvůli nejisté budoucnosti po unijním referendu. Ohledně incidentu v žatecké pizzerii, který skončil smrtí mladého muže, jsou stále nejasnosti.

Prvotní výsledky pitvy vyloučily cizí zavinění. Členové romské komunity v Británii však ve své petici mluví o vraždě.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.