Ukrajinské volby by teď vyhrál virtuální kandidát Zelenskyj. Je to komik a bavič, ne politik, říká ukrajinistika Víchová

26. březen 2019

Už tuto neděli čekají Ukrajinu důležité prezidentské volby. V kampani je pět žhavých kandidátů. Favoritem je ale virtuální kandidát, alespoň to v Interview Plus řekla ukrajinistka Lenka Víchová.  

Pokud padne Ukrajina, je ve vážném ohrožení celá Evropa. EU a NATO musí na Putina silně tlačit, říká znalec poměrů na Krymu

Tři ukrajinské lodě kotvící v přístavním městě Kerč na Krymu

Je rusko-ukrajinský námořní incident v Kerčském průlivu opravdu jen věcí těchto dvou zemí, jak tvrdil americký prezident, nebo by z toho mohl být ozbrojený konflikt? 

„Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění podporuje 30 % voličů nováčka Volodymyra Alexandroviče Zelenského. Na druhém místě je současný prezident Petro Porošenko (17 %). Jen o dvě procenta méně by pak dostala bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková,“ vysvětluje odbornice na dění na Ukrajině Lenka Víchová. Nejsou to ale konečná čísla, navíc, statistická chyba se v tomto průzkumu prý pohybuje kolem 2,5 %.

Volodymyr Alexandrovič Zelenskyj je ale de facto pouze virtuální kandidát, přesto dostává nejvíc hlasů. Je to herec, komik, scenárista a televizní moderátor. „Už několik let stojí za velmi populárním televizním seriálem Sluha lidu (podle jiných překladů Služebník lidu), kde sám hraje lidového prezidenta Holoboroďka. Je tak možné, že když dnes tolik lidí žije ve virtuálním světě, tak podporují i virtuálního prezidenta,“ myslí si Víchová.

Dostává hlasy jen tak...

Virtuální prezident se prý nikdy neschází s voliči, nestojí za ním politická strana, jak je to u Porošenka nebo Tymošenkové. Odmítá veškeré veřejné debaty nebo rozhovory v médiích. „Nevím, nakolik v jeho rostoucích prevencích hrají hry média nebo sociologové, kteří Zelenského zařadili mezi kandidáty ve chvíli, kdy vůbec politikem nebyl… Je to fenomén, se kterým jsem se zatím nikde nesetkala.“

Zelenskyj je už dlouhá léta populárním komikem především sovětského publika, přitom se sám o politiku nikdy nestaral, respektive ji pouze kritizoval a dělal si legraci. Další zajímavostí je muž, který za Zelenským stojí a platí jeho prezidentskou kampaň.

Je to pátý nejbohatší Ukrajinec a oligarcha Ihor Kolomojskyj sice na Ukrajině nežije (ani nesmí), ale vlastní televizní stanici 1+1, kde se Zelenského show vysílá. „Za vládnutí Porošenka ztratil velké peníze a dnes se nijak netají svou nenávistí k současné hlavě státu.“ Želízek v ohni má ale na Ukrajině víc, kromě Zelenského prý vsadil i na Tymošenkovou.

V pozadí je oligarcha

„Nedávno se na veřejnosti objevil záznam odposlechu telefonického rozhovoru Kolomojského a Tymošenkové. Ukrajinští novináři tak spekulují, že oligarcha vsadil i na Tymošenkovou, protože Zelenskyj nemá až takové politické schopnosti… Želízek v ohni ale má ještě mnohem víc než jen ty dva,“ domnívá se Víchová.

Ukrajina má problém se svým parlamentem. Místo voličům naslouchá oligarchům

Petro Porošenko v ukrajinském parlamentu

Ukrajina by se ráda stala opravdu demokratickou zemí, její parlament podle toho ale pořád ještě nevypadá.

Volodymyr Zelenskyj je původně pouze ruskojazyčný moderátor, který má s ukrajinskou kulturou pramálo společného. „Dnes ale přebírá bývalé voliče exprezidenta Viktora Janukovyče a působí jako postsovětský element… A co je opravdu legrační, tak přestože za ním nestojí žádná reálná politická strana, tak neexistující strana Sluha lidu, která se jmenuje stejně jako seriál, má taky největší voličské preference.“

Podle Víchové má ale Zelenskyj ještě jeden problém, a to ten, že svým způsobem virtuální jsou i jeho voliči. „Jsou to lidé, kteří k volbám nechodí. Buď je to mládež, která to celé bere jako žert, nebo starší generace, která ale nikdy k volbám nešla.“

Virtuální voliči? 

„Zelenskyj je kandidát, který nemá žádné ideologie, nevyznává žádné hodnoty, je naprosto neseznámený s chodem ekonomiky, neví nic o právu nebo o mezinárodní politice. Taky když už nějaké to interview dá, tak vypadá naprosto bezradný. On se na politickou kariéru prostě nikdy nepřipravoval,“ dodává ukrajinistka Lenka Víchová.   

Prezidentská kampaň je podle znalkyně poměrů na Ukrajině „zmatená, protože se řeší témata, která nejsou v prezidentské, ale vládní kompetenci. Tuto hru ale rozehrála hlavně opozice a ne Porošenko.“ Ukrajinu jde ale označit za poloprezidentský systém, protože má prezident daleko větší pravomoci než v Česku. „Prezident je jakýsi vrchní diplomat země, vrchní velitel a určuje i pro Ukrajinu teď tak důležitou zahraniční politiku,“ vysvětluje.

Kdo je to doopravdy Ihor Kolomojskyj? Jak zpětně hodnotit mandát Petra Porošenka? Dovedou voliči jeho práci vůbec ocenit a proč je až na druhém místě aktuálních průzkumů? Poslechněte si v audiozáznamu Interview Plus Michaela Rozsypala.

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související