UHERSKÝ OSTROH - příběhy, životy a osudy významných osobností

Uherský Ostroh je město v okrese Uherské Hradiště ve Zlínském kraji, 11 km jihozápadně od Uherského Hradiště na řece Moravě. Žije zde přibližně 4 200 obyvatel.

Osobnosti, které se v Uherském Ostrohu narodily, nebo zde žily a tvořily:

Otakar Borůvka

Prof. Otakar Borůvka, 1981 (fotografie, která byla pořízena při příležitosti oslavy jeho 70. narozenin)

Narozen 10. 05. 1899 v Uherském Ostrohu, zemřel 22. 07. 1995 v Brně. Český matematik. Otakar Borůvka se narodil v Předměstí Uherského Ostrohu do rodiny ředitele místních obecných a měšťanských škol.  Studoval na Gymnáziu v Uherském Hradišti. V prosinci roku 1923 vykonal státní zkoušky z matematiky a fyziky na Masarykově Univerzitě a získal nejdříve doktorát a později na téže univerzitě i docenturu. Během druhé světové války se věnoval vědecké práci, zejména v oblasti algebry.  Roku 1946 byl jmenován řádným profesorem na Masarykově univerzitě v Brně, na které působil až do svého důchodu. Připomeňte si tohoto vědce světového formátu ZDE.

Jan Černý

Narozen 04. 03. 1874 v Uherském Ostrohu, zemřel 10. 04. 1959 tamtéž. Československý politik a úředník. Po maturitě na gymnáziu v Uherském Hradišti vystudoval práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Nejdříve byl zaměstnancem hodonínského okresního hejtmanství, poté působil jako úřední na ministerstvu veřejných věcí ve Vídni. Stal dvakrát ministerským předsedou a zároveň byl dvakrát ministrem vnitra. Dne 4. dubna 1934 byl jmenován čestným občanem města Kroměříž. Po německé okupaci a vytvoření protektorátu, byl na vlastní žádost penzionován a svůj život dožil v ústraní v Uherském Ostrohu.

Zdeněk Galuška

Zdeněk Galuška, spisovatel

Narozen 11. července 1913 v Uherském Ostrohu, zemřel 13. února 1999 v Nivnici. Původně byl holičem, který měl svůj podnik hned vedle uherskoostrožského renesančního zámku, kde do roku 1949 sídlil okresní soud. Právě z vyprávění soudců, advokátů a také z vlastní účasti na soudních jednáních později vydal sbírky takzvaných soudniček Slovácko sa súdí (1947) a Slovácko sa nesúdí (1972). Byl také malířem či ilustrátorem. Obě knihy zpopularizoval stejnojmenný televizní seriál Slovácko sa nesúdí scenáristy Petra Tučka. Byl také malířem a ilustrátorem. Jeho životní příběh si můžete poslechnout ZDE.

autoři: Český rozhlas Zlín , Petr Krygel
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.