UHERSKÝ BROD - příběhy, životy a osudy významných osobností

Uherský Brod je město v okrese Uherské Hradiště ve Zlínském kraji, 14 km jihovýchodně od Uherského Hradiště na řece Olšavě. Žije zde přibližně 16 tisíc obyvatel.

Osobnosti, které se ve Uherském Brodě narodily, nebo zde žily a tvořily:

Václav Babula

Narozen 23. září 1938 ve Zlíně, zemřel 1. února 2008 v Praze. Lékař, textař a básník. Dětství prožil v Uherském Brodě. Tam absolvoval gymnázium, následně vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně a celý život pracoval jako všeobecný lékař. Věnoval se také ale poezii a psaní písňových textů. K jeho nejznámějším textům patří Slzy tvý mámy pro Petra Jandu a kapelu Olympic, psal ale i pro Martu Kubišovou, Karla Gotta, Yvettu Simonovu, Hanu Zagorovou a spoustu dalších. Jeho životní příběh a vzpomínky zpěváka Petra Jandy najdete ZDE.

Vojtěch Boris Luža

Generál Vojtěch Boris Luža

Armádní generál a představitel československého protifašistického odboje Vojtěch Boris Luža se narodil v Uherském Brodě v roce 1891. Byl úspěšný sportovec a velmi nadaný student – vystudoval v Uherském Brodě reálné gymnázium a byl přijat na VUT v Brně, kde začal studovat elektrotechniku. Bohužel studium kvůli vyhlášení války nedokončil. Další svůj život zasvětil armádě. Během první světové války se dostal na východní frontu do Ruska, později se zapojil československých legií. V době mobilizace v roce 1938 byl jedním ze čtyř nejvyšších velitelů československé armády. Od počátku se ale nesmířil s kapitulací a koncem roku 1938 sepsal elaborát kritizující ústup bez boje. Po okupaci odmítl emigraci a v roce 1939 se zapojil do odboje za pomoci blízkých Sokolů a vojáků. Během druhé světové války se skrýval. Zemřel 2. října 1944, kdy byl zastřelen českými protektorátními četníky.
Reportáž o jeho životě najdete ZDE.

Theodor Kohn

Narozen 22. 03. 1845 v Březnici, zemřel 03. 12. 1915 v Ehrenhausenu (Rakousko). Arcibiskup. Studoval na nižším gymnáziu ve Strážnici, poté nastoupil na kroměřížské piaristické gymnázium. V roce 1875 získal doktorát teologie v Olomouci. Byl uznávaným odborníkem v oblasti kanonického práva a významným mecenášem umění. Dal do pořádku arcidiecézní hospodaření. Nechal opravit a upravit Arcibiskupský zámek a Květnou zahradu v Kroměříži. Spolufinancoval založení Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě. Později byl donucen k rezignaci kvůli svým rozporům s vídeňským dvorem. Dožil na svém zámku ve Štýrsku.

Jan Amos Komenský

J.A.Komenský

Narozen 28. 03. 1592 v Uherském Brodě nebo Nivnici, zemřel 15. 11. 1670 v Amsterdamu. Učitel národů, spisovatel, filozof. Místo narození Jana Amose Komenského není přesně známo. Žil s rodiči v Uherském Brodě. Studoval na latinské škole (gymnáziu) v Přerově, odkud odešel na vysokou školu do Herbornu. Roku 1613 Jan navštívil Amsterdam, odtud se vypravil na univerzitu do Heidelbergu v Německu, kde ovšem strávil pouze jeden semestr. Jeho myšlenky a celosvětově ovlivnily oblasti filozofie, teologie a především pedagogiky. Seriál o jeho díle si můžete poslechnout ZDE.

František Kožík

František Kožík - snímek ze 40. let

Narozen 16. 05. 1909 v Uherském Brodě, zemřel 05. 04. 1997 v Praze. Spisovatel a esperantista. Školní docházku započal v roce 1915 na cvičné škole při Kroměříži. Poté v roce 1919 nastoupil na gymnázium v Uherském Hradišti a maturoval v Brně. Na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v roce 1931 získal titul doktora práv. Později byl rozhlasovým režisérem. Za protektorátu byl dramaturgem propagandistických rozhlasových skečů. Jeho nejznámější dílem byl román Největší z Pierotů. Spekuluje se, že František Kožík mohl být biologickým otcem zpěváka Mikiho Volka.

Karel Pavlištík

etnograf Karel Pavlištík

Narozen 12. 03. 1931 v Uherském Brodě, zemřel 07. 12. 2018 ve Zlíně. Český etnograf, choreograf a folklorista. V roce 1951 maturoval na obchodní akademii v Uherském Hradišti a byl nákupčím LETu Kunovice. V roce 1962 do normalizace působil v Oblastním muzeu jihovýchodní Moravy. Velmi záslužná byla také Pavlištíkova choreografická a režijní spolupráce s řadou folklorních souborů. V listopadu 1989 byl jednou z vůdčích osobností revoluce na Zlínsku. V roce 2006 získal ocenění Zlínského kraje za významný, dlouhodobý a mimořádný přínos kulturnímu rozvoji regionu. Připomeňte si Karla Pavlištíka v záznamu rozhovoru ZDE.

Zdeněk Svoboda

Narozen 05. 07. 1927 ve Slavkově nebo Uherském Hradišti, zemřel 19. 02. 2021 ve Zlíně. Farář, básník, textař a překladatel. V letech 1938–1945 vystudoval gymnázium v Uherském Brodě. Poté studoval na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity a na Husově československé bohoslovecké fakultě Univerzity Karlovy. Jako farář či pomocný duchovní působil na 12 místech, jeho posledním působištěm byl v letech 1991 až 1996 Zlín.

 

autoři: Český rozhlas Zlín , Petr Krygel
Spustit audio