Uherskohradišťská nemocnice už léčí covid-19 plazmou od dárců, hledá další

13. listopad 2020 16:37

Zdravotníci v Uherskohradišťské nemocnici udělali první odběry takzvané rekonvalescentní plazmy, která se využívá při léčbě těžkých případů onemocnění covid-19. Nemocnice hledá další dárce.

"Podle prvních zkušeností se ukazuje, že dostatečnou hladinu protilátek má v krevní plazmě přibližně 20 procent testovaných osob. Není přitom prokázaná přímá souvislost mezi závažností průběhu onemocnění a množstvím protilátek. Nicméně častěji je mají ti, kteří prodělali těžkou formu onemocnění, někdy však najdeme vysokou hladinu i u osob s mírným průběhem koronavirové infekce," uvedl zástupce primářky hematologicko-transfuzního oddělení Uherskohradišťské nemocnice René Kamrla. 

Čtěte také

Protilátky obsažené v rekonvalescentní plazmě působí v těle pacienta tak, že jsou schopny obalit virus způsobující onemocnění covid-19 a zničit ho. Důležité je podání plazmy v počáteční fázi nemoci, kdy viru není v organismu tolik. Zdravotníci předpokládají, že poptávka po rekonvalescentní plazmě poroste. "Přivítáme proto všechny potenciální dárce, kteří tuto infekci prodělali a jsou ochotní přijít k nám k testovacímu odběru," uvedl Kamrla. 

Ideálními dárci jsou muži, kteří nikdy v minulosti nedostali transfuzi, nebo ženy, které v minulosti nedostaly transfuzi a nebyly těhotné. Podstoupit kontrolní odběr krve je možné nejdříve 14 dnů po vyléčení v případě lehčího průběhu a 28 dnů po vyléčení u těžkého průběhu nemoci. Ke stanovení množství protilátek v plazmě stačí jedna zkumavka krve. Pokud se ukáže, že dárce protilátky má, bude pozván k odběru. 

Ve Zlínském kraji již odebírá rekonvalescentní plazmu zlínská nemocnice. 

Kapacity nemocnic Zlínského kraje k 13. listopadu

Ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje sice opět ubylo pacientů s koronavirem, méně zaplněná jsou však jen standardní lůžka, naopak intenzivní lůžka jsou téměř zaplněná.

Čtěte také

V krajských nemocnicích je dnes (pátek 13. 11.) 369 pacientů s koronavirem, ve čtvrtek jich bylo 403, minulý pátek 452. Na umělé plicní ventilaci je dnes 51 pacientů s covidem, celkově je jich na lůžkách intenzivní péče 67, řekl ČTK mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant

"Zatímco u standardních lůžek jde křivka dolů a pacientů ubývá, u intenzivních lůžek jsme pod stropem kapacitních možností," uvedl Havrlant. V každé nemocnici je podle něj volných už jen několik intenzivních lůžek, potřebují je totiž nejen lidé s covidem, ale i jiní pacienti. Navýšit počet intenzivních lůžek není reálné, je k nim třeba vyškolený personál.

Nejvíce pacientů s covidem-19 je v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně, kde jich leží 160. V Uherskohradišťské nemocnici je jich 106, ve Vsetínské nemocnici 46 a v Kroměřížské nemocnici 57.

Počet covidových stanic se standardními lůžky nemocnice zatím snižovat nebudou. "Jsme obezřetní, můžou přijít výkyvy, pomoc mohou třeba potřebovat ostatní kraje. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet," uvedl Havrlant.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související