Učitel ani školský ombudsman bych být nemohl, přiznává herec Lukáš Vaculík

7. září 2021

V novém seriálu Ochránce hraje hlavní roli školského ombudsmana. „Ani moje přirozená mluva při natáčení neodpovídala této profesi,“ přiznává herec v Blízkých setkáních. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

„Natáčení pro mě bylo náročné, protože jsem se musel učit opravdu hodně textu. Navíc moje postava je učitel češtiny a moje přirozená mluva při natáčení neodpovídala této profesi. Občas ze mě vypadlo něco, co by češtinář nikdy nepoužil, takže jsme některé záběry museli opakovat,“ prozrazuje Lukáš Vaculík.

„Filmový ombudsman se snaží pomoci a řeší spoustu náročných případů ve škole. Ale v osobním životě si už tak dobře poradit neumí,“ míní Lukáš Vaculík. „Já jsem opačný. Myslím, že vše se odvíjí od toho, jak je člověk spokojený sám se sebou. Pak z něj vyzařuje pohoda a to se promítne i v práci.

„Když jsem četl scénáře, tak se mě samozřejmě nejvíce dotýkaly případy, kdy se utopí dítě na školním výletě nebo spáchá sebevraždu. Ale přiznám se, že když jsem viděl projekci prvního dílu, kde žáci šikanují učitelku, tak jsem si uvědomil, že až tehdy mě šokovalo, že paní učitelka je vlastně alkoholička,“ uzavírá Lukáš Vaculík.

V čem je jeho osmnáctiletý syn jiný, než byl on? Proč přestal kouřit? A jak vzpomíná na natáčení filmu Lásky mezi kapkami deště?

autoři: Tereza Kostková , mis

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.