U voleb dostanete dvě úřední obálky. Do šedé patří komunální kandidáti, do žluté senátní, říká místopředsedkyně ČSÚ

4. říjen 2018

Volby komunální a do jedné třetiny Senátu jsou doslova přede dveřmi, proběhnout v pátek a sobotu 5. a 6. října. Víte ale, jak požádat o tzv. rychloobčanku nebo jak volit, pokud jste zrovna v nemocnici? 

Volby bez politiky. V Kateřinicích na Vsetínsku už šestnáct let volí starostu přímo, kandidátek mají stejně jako v Praze

Kateřinice při vyhlašování soutěže Vesnice roku

Také letos v říjnových komunálních volbách budou obyvatelé vybírat jen z nezávislých bezpartijních kandidátů.

Předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček se na letošní volby podíval i očima statistika. „Pokud porovnáte počet komunálních kandidátů dnes a před čtyřmi roky, tak je jejich počet zhruba stejný,“ říká.

Průměrný věk kandidátů pro komunální volby je necelých 47 let, do Senátu pak 56 let. Senátní volby probíhají ale každé dva roky, vždy v jedné třetině z 81 volebních obvodů. Senátorský kandidát ale musí mít, alespoň ve druhém dni voleb, nejméně 40 let. O 27 křesel horní komory se uchází 194 mužů a 42 žen. Ženy tak tvoří méně než pětinu kandidátů.

Počet žen na kandidátkách roste

Počet žen v komunálních volbách ale podle ČSÚ stoupá. Proti 28 % třeba v roce 2002 na aktuální 33% podíl, což je letos víc než 72 tisíc žen. „Dohromady kandiduje přes 40 politických stran a hnutí. Letos přibylo i nezávislých kandidátů, které najdete mezi zhruba 200 tisíci kandidáty,“ doplňuje šéf českých statistiků.

Volební komise musejí být ze zákona šestičlenné (ve velkých okrscích) a „hlídat“ budou správnost obou voleb přesně podle litery zákona. „Ale osm okrskových volebních komisí se sejde pouze kvůli senátním volbám. Komunální volby tady nebudou, protože ani nikdo nekandiduje,“ dodává.   

Jak volit...

Druhá předvolební debata: V Chanovicích nechtějí jaderné úložiště

Předvolební debata Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus bude tentokrát z Chanovic na Klatovsku.

V Chanovicích na Klatovsku hledají cestu, jak udržet lidi v obci. Jedná se totiž o lokalitu, která je vybrána jako jedno z míst pro úložiště jaderného odpadu. To se ale většině obyvatel ani zastupitelů nelíbí.

V komunálních volbách může volit pouze občan ČR, kterému bude alespoň druhý den voleb 18 let a má trvalý pobyt v obci, kde hlasuje. V senátních volbách mohou volit i lidé, kteří dlouhodobě žijí v zahraničí. Musí ale přijet do Česka a potřebují voličský průkaz. Do Senátu se může volit na voličský průkaz, ale v komunálních volbách ne. 

Pokud těsně před hlasováním zjistíte, že nemáte platný občasný průkaz, můžete požádat o takzvanou rychloobčanku. Podle Kláry Pěknicové z ministerstva vnitra je zdarma. „Požádat si o ni můžete na kterémkoli obecním úřadě s rozšířenou působností. I váš úřad v místě bydliště by měl být schopen tento doklad vystavit prakticky na počkání,“ dodává.

Místa, kde najdete svou volební místnost, by se ani letos neměla nějak významně změnit, a tak byste měli směřovat tam, kam jste zvyklí. Pokud se ale změnil váš zdravotní stav a zajímá vás, jestli vám někdo z volební komise pomůže se samotným aktem hlasování, odpověď nabízí Klára Pěknicová: „Za plentu musí každý sám, jediná výjimka je u handicapovaných osob. Takový volič může mít nějakého pomocníka, ale nesmí to být člen volební komise.“

Úřední obálky jsou dvě

Volební lístky patří do úřední, orazítkované obálky, kterou dostanete přímo od volební komise. V několika stovkách volebních okrsků na vás letos čeká ale hned trojí hlasování. V některých velkých městech (např. v Praze nebo v Brně) se volí kromě zastupitelů městských částí i do magistrátů. K tomu se přidalo i první kolo voleb do třetiny Senátu Parlamentu ČR (druhé kolo proběhne o týden později, tj. 12. a 13. října). 

„Volič tak do jedné úřední a šedé obálky vkládá dvě kandidátní listiny pro komunální volby. Pokud volíte i do Senátu, pak lístek se jménem vkládáte do žluté úřední obálky,“ vysvětluje místopředsedkyně Českého statistického úřadu Eva Krumpová.

Můžete volit v nemocnici?

Pokud nejste zdravotně v pořádku, tak můžete komisi předem požádat o návštěvu členů volební komise u vás doma a o hlasování pomocí přenosné urny. „Telefon najdete na internetových stránkách příslušného úřadu,“ říká Klára Pěknicová. „Hlasovat ale můžete pouze v místě trvalého bydliště.“ A co dělat, když jste v oba dny voleb hospitalizováni v nemocnici?

„Komunální volby jsou jiné v tom, že hlasovat můžete pouze v místě vašeho trvalého bydliště. Tedy pokud nemocnice leží ve vašem volebním okrsku, pro senátní volby pak v senátním obvodu. Takže pokud jste z Moravy a ležíte v pražské nemocnici, tak volit nemůžete. To je totiž vážná, faktická překážka,“ dodává Pěknicová.  

Kdy budou výsledky?

Jak pak vypadá samotné zpracování volebních výsledků? Podle místopředsedkyně ČSÚ Evy Krumpové už dnes mají volební komise pro zpracování výsledků k dispozici počítač přímo od statistiků. „Přes 99 % komisí jej taky využívá. S výsledky se pak zástupce komise vydá do 506 přebíracích míst, které jsou na místních úřadech, a ty pak posílají data do centrály.“ Všechna data jsou ale zabezpečena a podléhají speciálnímu režimu.

„Tady není důležitá rychlost, ale správnost. Při posledních komunálních volbách bylo 90 % okrsků sečteno do 20.30, 99 % jsme měli těsně před půlnocí a čekalo se na ten poslední, který byl zpracován po 6. hodině ranní,“ říká Krumpová závěrem.

autoři: Lenka Jansová , lup
Spustit audio

Související