U hnědouhelného dolu Turów se sešli čeští, němečtí i polští demonstranti. Chtějí ukončení těžby

15. leden 2022

Několik desítek aktivistů z Česka, Německa i Polska se dnes sešlo u brány polského hnědouhelného dolu Turów, aby demonstrovali za ukončení těžby v tomto dole v blízkosti hranice s Českem.

“Vzhledem ke koronavirovým omezením v Polsku nesvolali organizátoři hromadnou demonstraci a počítali s účastí do 30 aktivistů,” řekla jejich mluvčí Veronika Holcnerová. Nakonec jich ale přijelo více. Nelze vyloučit protidemonstraci polských horníků, kteří by uzavřením dolu přišli o práci.

Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, je v oblasti dominantním zaměstnavatelem, těžit tam chce až do roku 2044. Důl plánuje postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice z Žitavy do Bogatyně.

Rozšíření těžby předloni Polsko povolilo bez ohledu na námitky sousedů. Česko se kvůli tomu obrátilo na Soudní dvůr Evropské unie, který loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit práce. To však Poláci odmítají a zpochybňují i dopady na české území. Pro mnohé odpůrce dolu je pokračování těžby nepřijatelné a žádají její ukončení.

Organizátoři demonstrace jsou přesvědčení, že otevřené dopisy nebo on-line petice nevytvářejí dostatečný tlak. Proto se rozhodli svolat pokojnou demonstraci. Cílem je podle Holcnerové podpořit místní v boji proti rozšiřování dolu. “Chceme dodat odvahu lidem v pohraničním regionu, kteří se kvůli výhrůžkám Poláků bojí bránit a uspořádat jakoukoliv akci,” řekla Holcnerová, která předpokládá, že za dva týdny by se mohl uskutečnit další protest.

Obyvatelé příhraničních oblastí Hrádecka, Chrastavska a Frýdlantska se kvůli rozšíření dolu obávají zvýšené prašnosti, hluku a především ztráty zdrojů pitné vody. Už dnes voda v oblasti mizí, což potvrzují měření České geologické služby. Česko proto vyjednává s Polskem o smlouvě, která má řešit pokračování těžby, její dopady na české území a případné kompenzace škod. Jednání se zastavila loni na konci září, když se obě strany nedohodly na možnostech výpovědi smlouvy.

Nová ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) chce jednání co nejdříve obnovit. S polskou ministryní životního prostředí Annou Moskwovou by se měla už příští týden setkat ve Varšavě. Novinářům to řekla ve čtvrtek při své návštěvě v Libereckém kraji, která se týkala právě problematiky Turówa. Hubáčková uvedla, že je připravena se s Poláky dohodnout. “Ve smlouvě jsou podchyceny všechny podmínky proto, aby byly ochráněny naše zájmy,” doplnila ministryně. Pro obce na české straně je dohoda s Polskem klíčová.

 

 

Spustit audio

Související