U frýdlantského hradu se našel poklad

23. srpen 2018

Hledači pokladů zpozorněte. Hledat už nemusíte v rybníce u hradu a zámku Frýdlant. Právě tam byl totiž nalezen velmi cenný poklad z období třicetileté války. Brzy ho uvidí i veřejnost. Co všechno poklad obsahuje?

„Nalezli jsme depot zlatých a stříbrných mincí, které byly uloženy původně v keramické nádobě. Fragment nádoby máme také. Je to soubor 36 kusů zlatých a 6 kusů stříbrných mincí. Jsou tam dukáty, dvoudukáty, půltolary a dokonce také čtvrttolar,“ prozradila Lucie Bidlasová z Národního památkového ústavu.

Nejstarší datovanou mincí z nálezu je Uherský dukát z roku 1528. Poklad byl podle odborníků do rybníka uložen někdy v průběhu třicetileté války. Možná si ho tam někdo schoval při útěku. To ale nikdo netuší. „Do dneška ale nejsme schopni určit, kdo a proč si ten poklad do zámeckého rybníku uložil. To se asi nikdy nedozvíme.“

„I z pohledu veřejného se jedná o mimořádný nález, také i proto, že to není na obvykle přístupném místě. Věřím, že jej návštěvníci ocení,“ dodala Bidlasová.

Představení na Hradozámecké noci

Poklad se našel v roce 2017 při běžných archeologických pracích v zámeckém rybníku pod hradem a zámkem Frýdlant. Veřejnosti bude poprvé představen v sobotu 25. srpna 2018 o Hradozámecké noci na hradě Frýdlant.

„Archeologové říkají, že se podobné nálezy najdou jen jednou za život. Pokud vůbec. Kolegyně Renata Tišerová, která poklad objevila, měla obrovskou radost. Samozřejmě jsme se těšili, až poklad projde restaurátorskými zásahy a až se připravíme na to, abychom ho mohli veřejnosti připravit.“

autoři: Iva Bendová , jra
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři