Typický útočník neexistuje. Radikalizuje se celá střední třída

23. leden 2015

Dřívější mediální obraz byl, že jsou to skinheadi. Ti ale tvoří jen 20 % útočníků. Dnes útočí lidé z běžné populace od 15 do 60 let. Mají různé profese, různé vzdělání, varuje Klára Kalibová.

Aktivity krajní pravice monitorovalo v 90. letech sdružení Tolerance a občanská společnost. Na akce a koncerty, které byly tehdy do značné míry přehlíženy, chodila i Klára Kalibová. A poznatky publikovala.

„Ze začátku jsem měla výhodu, že mě nikdo neznal. Když jsem začala mluvit do médií, tak už to tak jednoduché nebylo. Přišly i výhrůžky.“ Doma pak informace i trochu tajila.

In Iusticia


In Iusticia se původně orientovala na národnostní menšiny. Dnes má čtyři pobočky, sociální služby, terénní poradnu a zvětšila záběr. Obětí násilí se totiž mohou stát i lidé kvůli věku nebo zdravotnímu stavu, například slepci nebo tělesně postižení.

Nějaký čas strávila v organizacích, které pomáhají například gayům, lesbám či obětem domácího násilí. V roce 2009 založila organizaci In Iusticia, která pomáhá obětem násilí z nenávisti. Inspirovala se v USA. Loni získala od americké ambasády Cenu Alice Garrigue Masarykové.

„Naše klienty provázíme jako jedna z mála poraden od začátku do konce jejich potřeb,“ vysvětluje výhody. „Doprovodíme je na výslech, k soudu. Uplatňujeme nárok na náhradu škody. Snažíme se, aby ji pachatel zaplatil. Lidé mohou zůstat v anonymitě a mohou kdykoliv odejít.“

Studium práv odtržené od reality

Klára Kalibová a Stanislava Lekešová

Klára Kalibová vystudovala práva. Ale původně na škole moc šťastná nebyla. První ročník byl velmi teoretický. Vyzkoušet si nabyté znalosti přímo v terénu tehdy umožňoval jen jeden předmět.

„Je to jako kdyby lékař viděl pacienta, až když má v ruce diplom a má léčit. Teprve když jsem se setkala s praxí, zjistila jsem, že se dá s právem dělat přínosná činnost. Třeba při pomoci uprchlíkům.“

Na které menšiny jsou útoky nejčastější? Jak Česko přijímá uprchlíky? Jak pracují dobrovolníci v zahraničí? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio