Týden s povídkami Agathy Christie. Výběr toho nejlepšího od královny detektivek v premiéře!

K poslechu jsme pro vás vybrali příběhy Poslední seance, Smrtonoš, Lampa, Cikánka a Červená. V podání vynikajících herců. 

Účinkují: Ondřej Brousek, Marek Lambora, Libor Hruška a Lubor Šplíchal
Připravila: Marina Feltlová
Překlad: Lenka Uhlířová
Režie: Izabela Schenková
Premiéra: 16. 8. 2021

Poslední seance

Vidiny, přízraky, boží zásahy či okultní dýchánky jsou ústředním tématem povídek ze sbírky Poslední seance z pera královny detektivek. Úvodní příběh, který dal název knize, nás zavede do Francie. Madame Simone je vynikající, úspěšné médium, ale spiritistické seance ji nesmírně vyčerpávají a má z nich čím dál větší strach. Chce proto svoji činnost definitivně ukončit. I přes silné obavy souhlasí s posledním sezením, během něhož má vyvolat ducha zemřelé holčičky.

Smrtonoš

Řádová sestra Marie Angelika údajně zničila celý ženský klášter v Belgii, když byl během první světové války okupován Němci. Síly, které rozpoutala, po sobě zanechaly stín ve tvaru psa, vypálený do jedné ze zbylých stěn kláštera. Sestra nyní žije v Cornwallu, kde o její schopnosti projevuje zájem mladý lékař Rose. Je totiž přesvědčený, že se žena dokáže spojit s tajemnou silou z pradávných dob.

Lampa

Starý dům ve Weyminsteru je léta neobývaný. Nemluví se o tom, ale všichni vědí, že v něm straší duch malého chlapce, který zde zemřel za tragických okolností. Paní Lancasterová na duchy nevěří, proto se do domu nastěhuje se svým otcem a synem Geoffreym.

Cikánka

Někteří lidé umějí předvídat, co se stane. Ale přestože mají určitou předtuchu, ne vždy dokážou své schopnosti smysluplně využít. Dickiemu se ve snech zjevuje cikánka, která ho vždy před něčím varuje. Má z ní strach. Brzy se mu v podobě jiné ženy začne totiž zjevovat, i když bdí.

Červená

Máme věřit předtuchám a zlým znamením? Dermot West v životě několikrát pocítil "červený výstražný signál", který mu zachránil život. Proč měl ale tentýž pocit při setkání s přáteli? A proč zaznělo varování i během společné spiritistické seance?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio