Tvůrci pořadu Zelené světy v Toskánsku viděli stovky citrusů a nespočet okrasných rostlin

2. listopad 2015

Do oblasti z jižních Čech poněkud vzdálenější se vypravila moderátorsky zahradnická dvojice z pořadu Zelené světy. Hanka Šoberová a Pavel Chlouba využili pozvání z italské strany a vypravili se natáčet až do Toskánska.

"Navštívili jsme společně město Pistoia, které se nachází mezi městy mnohem známějšími – Pisa a Florencie. Správně bychom měli říct, že jsme nenavštívili Pistoiu, ale Pistóóóiu. Místní si svého města totiž velmi považují a jeho název vyslovují silně mazlivě. Na písmeno o dávají silný akcent, aby neznělo zbytečně krátce.

Ale pojďme k věci – jak se to všechno přihodilo. V Pistoi se sešla hrstka zahradnických novinářů a publicistů, kteří využili pozvání italských kolegů k prohlídce školek, pěstíren a dalších míst či firem, které fungují pro podporu zahradnické výroby.

S radostí jsme toto pozvání přijali i my – a byli jsme za Českou republiku jediní. Zatímco naši kolegové z Německa, Itálie, Finska, Maďarska či Polska zejména fotografovali, my jsme využili všech možností, a kde to šlo, pracovali jsme i pusou a na mikrofon zaznamenávali vše, co se nám zdálo zajímavé.

A co jsme nestihli přímo v objetí rostlin, to jsme stíhali začerstva při dobré paměti v hotelové hale, nebo dokonce na letišti ve Florencii. No co, říkali jsme si oba – za práci se přeci člověk nemusí stydět – ať se děje kdekoliv.

Byli jsme převáženi autobusem z místa na místo a navštívili jsme školky, ve kterých se pěstují okrasné rostliny – mluvit o miliónech kusů v tomto případě rozhodně není přehnané. Zastavili jsme se ve školce na množení rostlin, posléze ve školce na větší rostliny, pak na stromy pěstované v půdě a také jsme viděli školku velkých stromů pěstovaných v nádobách.

Logo

Navštívili jsme – a to se nám líbilo opravdu hodně – i sbírku citrusů, kde jsme obdivovali pod jednou skleníkovou střechou na 200 druhů či odrůd. Mohli jsme se pokochat i krásou starých bonsají ve specializovaném muzeu.

První den naší návštěvy nám také hostitelé představili firmu na zahradnické závlahy. V době naší exkurze ale tak hustě lilo, že přes plechovou střechu haly nebylo skoro slyšet vlastního slova, nicméně jsme pochopili, že od dob antického Říma až po dnešek chovají Italové k vodě velkou úctu.

Také jsme povinně nakoukli do několika muzeí a nasáli kousek atmosféry starých Etrusků i fragmentů moderního umění. A kde to jenom trochu šlo, natáčeli jsme reportáže do Zelených světů – budete je moci poslouchat v příštích dílech našeho pořadu."

Speciální díl pořadu Zelené světy z Toskánska si poslechněte v odkazu výše.

Čtěte také

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.