Turecko bude držet třídenní státní smutek za oběti důlního neštěstí

14. květen 2014

Turečtí záchranáři se stále snaží najít a vyprostit desítky horníků, kteří zůstali pod zemí po mohutné explozi u města Soma. Šance, že havíři ještě žijí, se ale každou hodinu snižuje. Potvrzených obětí je zatím 205. Jde o nejtragičtější důlní neštěstí za více než 20 let. Turecko už vyhlásilo třídenní státní smutek.

Příbuzní horníků se u dolu modlí za své blízké. Stres a smutek jim pomáhá zvládat narychlo sestavený tým psychiatrů.

V bezpečné vzdálenosti od vstupu do šachty udržují dav polovojenské jednotky, které zároveň zajišťují záchranářům přístupové cesty.

Podle tureckého ministra pro energetiku Tanera Yildize zůstává pod zemí asi 200 horníků. Ministr připustil, že naděje na jejich záchranu je malá.

Tragédii zřejmě způsobil výbuch transformátoru asi dva kilometry pod zemí, následně vypukl požár. Na pracovišti se tou dobou střídaly směny, není proto zcela jasné, kolik horníků v šachtě uvízlo.

„367 lidí uniklo z dolu vlastními silami nebo na začátku záchranné operace. Celkem v dole v době neštěstí pracovalo 787 horníků. Mnoho z nich je stále v dole. Víc než sedmdesát zraněných havířů je v nemocnicích,“ informoval ministr Yildiz.

Záchranáři pracovali celou noc. Do podzemí pumpovali kyslík, aby horníky udrželi při životě.

Na sociálních sítích se objevily výzvy k demonstracím před istanbulskou centrálou společnosti, která důl u Somy provozuje. Firma ale v krátkém prohlášení uvedla, že důl byl z bezpečnostního hlediska v naprostém pořádku.

Totéž tvrdí i zástupci tureckého ministerstva práce. Poslední prohlídku prý jeho inspektoři provedli v březnu a žádná pochybení neobjevili.

Záleží na tom, co výbuch poškodil

„Teď máme polovinu května. Pokud jde o kontroly na důlních pracovištích, tak to je nejenom každodenní, ale skoro hodinový rituál, kde se musí vyhodnocovat rizika, kde se musí měřit plyny. Zodpovídají za to technici. Takže to mě příliš neutvrdilo v tom, že všechno probíhalo v naprostém pořádku,“ namítá předseda Odborového svazu hornictví Jan Sábel.

Šance na záchranu uvězněných horníků se podle něj odvíjí hlavně od toho, jaké škody výbuch v dole napáchal.

„Pokud by se jednalo o výbuch transformátoru a následně třeba metanu či prachu, tak samozřejmě budou zavaleny cesty, a tam to přežití už není příliš aktuální. Ale na druhou stranu mohou být horníci v některých jiných místech, kde můžou žít dál,“ uvažuje.

autoři: ves , krw , tpa
Spustit audio