Trutnovské Muzeum Podkrkonoší získalo loni rekordní počet nových exponátů. A letos přibydou další

5. leden 2022 08:32

Muzeu Podkrkonoší v Trutnově se v loňském roce podařilo získat do svých sbírek rekordní počet nových exponátů. Nachází se mezi nimi i několik vzácných předmětů. Pocházejí ze soukromých sbírek, od obyčejných lidí nebo například i z veřejných aukcí. 

Čtěte také

Nebylo by to správné muzeum, abychom neseděli nad nějakými starými předměty. Všude okolo nás jich je velká spousta. Já zatím jen tuším. Ale ředitel Muzea Podkrkonoší v Trutnově Vlastimil Málek ví víc. Souvisí tyto předměty s uplynulým rokem? „Určitě. To, co kolem sebe vidíme, jsou některé zajímavé exponáty, které jsme v loňském roce získali.“

Byl pro muzeum rok 2021 výjimečný v rámci rozšiřování sbírek? „Byl výjimečný, protože byl rekordní. Přes různá omezení, která panovala, kdy muzeum bylo pro veřejnost zavřené od ledna až do začátku května, a dopadlo to i na zaměstnance, kdy kolegyně doma pečovaly o děti, tedy byli jsme i personálně oslabeni, ale v té sestavě, ve které jsme zůstali, jsme napřeli síly a podařilo se nám docílit toho, že ten rok byl opravdu rekordní ve sbírkotvorné činnosti.

Trutnovské Muzeum Podkrkonoší získalo loni rekordní počet nových exponátů

„Pokud bych to měl nějak zhodnotit, tak jsme získali zhruba 10 000 předmětů, které jsme zaevidovali pod více než 2 000 přírůstkovými čísly. A jsou mezi nimi i opravdu velice zajímavé exponáty.

Čtěte také

„Možná bych začal tímto zajímavým obrazem. Jedná se o vynikající portrét jednoho z nejlepších portrétistů v dějinách Trutnova, místního malíře Josefa Polze. Jde o portrét trutnovské ženy, bohužel neznáme její přesné jméno. Obraz je datován rokem 1940 a můžete posoudit, že to je opravdu mistrný portrét.

Muzeum tedy získalo 10 000 předmětů. A zatím jsme u jednoho. To bychom si tady povídali pěkně dlouho. Tak možná představíme ještě jeden zajímavý exponát.

„Mimořádnou záležitostí bylo, když se nám podařilo získat několik lidových malovaných truhel z konce 18. a začátku 19. století, což je poměrně vzácnost. A také krásně malovanou podkrkonošskou lidovou skříň.

Čtěte také

To tedy přinesl loňský rok. Co se ale chystá v tom letošním? „Nový rok přinese spoustu dalších zajímavých exponátů, některé máme už nyní rozjednány, takže víme, že i letošní rok bude bohatý. I když si nemyslíme, že by se opět podařilo získat takové ohromné množství předmětů. A chystáme samozřejmě spoustu zajímavých výstav, kterými se budeme zaobírat.

Některé z nových předmětů budou mít možnost návštěvníci Muzea Podkrkonoší v Trutnově spatřit při tematických výstavách. Malované truhly budou například vystavené až do poloviny ledna.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související