Trumpetista Ray Anthony, poslední žijící člen původního orchestru Glenna Millera, oslaví sté narozeniny

14. leden 2022

Na 20. leden 2022 připadají sté narozeniny Raye Antonyho, velmi populárního trumpetisty a posledního žijícího člena původního slavného orchestru Glenna Millera. Stál v čele jednoho z nejúspěšnějších orchestrů poválečné swingové éry, byl kdysi v showbyznysu vyhledávanou celebritou a jeho jméno bylo rozhodně známé i mimo hudební scénu.

Ray Anthony, vlastním jménem Raymond Antonini, se narodil v Bentleyville ve státě Pennsylvania 20. ledna 1922. Vyrůstal ale v Clevelandu ve státě Ohio. Jeho muzikantská kariéra začala v pěti, kdy jej otec naplno zapojil do čistě rodinného orchestru a svěřil mu k obsluze starší kornet.

Jako trumpetista získal angažmá v dobově nejspíše nejbohatší hudební organizaci na světě, v orchestru Glenna Millera. Jenže u Millera byl jaksi na záskok, jinak hrál podle smlouvy v konkurenčním bandu. Když se jeho šéf dozvěděl, že první trumpetista koketuje s Millerem, dal mu  rychle padáka. Glenn Miller ale už místo trumpetisty mezitím obsadil Billym Mayem, později taktéž slavným kapelníkem. Nakonec se nechal mladým muzikantem přemluvit a do svého věhlasného orchestru ho vzal.

Po válce, kdy řada kapelníků zvučných jmen své bandy rozpouštěla, Anthony naopak budoucnost viděl v růžových barvách. Snažil se vstřebat to, co obdivoval na zvuku orchestru Glenna Millera, tedy saxofonovou sekci a průzračný zvuk trubky Harryho Jamese.

Čtěte také

Hvězdné postavení, později potvrzené i hvězdou na hollywoodském chodníku slávy, vedle nesporných muzikantských kvalit umocňovaly jeho šarm a přízeň krásných žen. Za všechny jmenujme Marylin Monroe, která se svým jménem „objevila“ i v jedné jeho skladbě. Ještě větší úspěch však měl například s titulní melodií slavného autora Henryho Manciniho z televizního seriálu Peter Gunn, ale už dříve se skladbou At Last, Konečně, která také v pořadu zazní.

„Přinesli jsme něco, co lidé chtěli slyšet. Myslím, že jsme byli schopni je učinit třeba na chvilku šťastnými.“  Od 60. let vedl Ray Anthony svůj band spíše příležitostně, ale vystoupil s ním v 80. letech například na inauguračním plese prezidenta Ronalda Reagana.

Potom se Ray Anthony věnoval ponejvíce charitativním a vzdělávacím koncertům a na dlouhověkost, jejímž je nejlepším příkladem, dává recept: „Myslím, že smích je velmi důležitou součástí zdravého života. Neberte nic moc vážně.“

Malý portrét Raye Anthonyho v pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu doplní vzpomínka na výbornou jazzovou zpěvačku Irene Kral, jejíž rodiče pocházeli z Československa a které by 18. ledna bylo devadesát.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související