Trocha netradičního swingu

2. duben 2015

V čase mezi třiadvacátou hodinou a půlnocí uvítal Miloš Skalka ve svém středečním Nočním proudu dalšího studiového hosta. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijal – krátce po křtu alba We Will Swing You, věnovaného swingovým úpravám skladeb z repertoáru skupiny Queen – zpěvák, trumpetista a dirigent JIŘÍ ŠEVČÍK.

Rodák z Polabské nížiny Jiří Ševčík (1973) vystudoval pardubickou Státní konzervatoř, kde byly jeho obory trubka a dirigování. Po pobytu ve Spojených státech nastoupil v roce 1993 do rádia Panag a zároveň působil jako dirigent Pardubického dětského sboru. Od roku 1995 vystřídal mikrofon několika rockových formací, studoval sólový zpěv u prof. Jany Hamplové a začal vystupovat také s komorním recitálem za vlastního klavírního doprovodu.

V letech 1995 – 2002 působil jako rozhlasový moderátor, začal se věnovat také dabingu a moderování hudebních pořadů v někdejší TV Galaxie. V roce 2001 začal Jiří Ševčík zpívat s respektovaným jazzovým Triem Vojtěcha Eckerta a královéhradeckým big bandem Aldis, aby v roce 2003 přijal nabídku na post sólového zpěváka v Big Bandu Felixe Slováčka.

V roce 2004 byl Jiří Ševčík pozván k vystoupení v rámci Queen party 2004, velkého charitativního koncertu, pořádaném v Drážďanech členy skupiny Queen k uctění památky Freddieho Mercuryho. Zde se - jako jediný Čech - objevil na pódiu po boku hvězd evropského hudebního nebe s Mercuryho písní Love Of My Life.

Na jaře 2005 byl spolu s Felixem Slováčkem, autorem scénáře a dramaturgem projektu Nebe plné hvězd, swingového turné k 60. výročí konce 2. světové války. Ve sportovních halách osmi českých měst v květnu téhož roku se za doprovodu Slováčkova Big bandu v rolích sólistů této šňůry představili mimo jiné Jiří Korn + 4TET, Leona Machálková, Tomáš Savka a Kateřina Brožová. Jiří Ševčík program moderoval, ale vystoupil rovněž jako pěvecký sólista. Nedlouho poté přiijal nabídku Leony Machálkové k dramaturgické spolupráci na jejím novém - swingovému žánru věnovaném - albu Voda divoká.

V roce 2008 vyhlásila skupina Queen celosvětovou pěveckou soutěž Q Talent, kde se z několika tisíc zpěváků Jiří Ševčík probojoval až do finále, posléze skončil na bronzové pozici a zazpíval si za doprovodu koncertní sestavy Queen na koncertu pro tisícihlavé britské publikum. Jako jediný navíc neimitoval Freddieho Mercuryho, ale u poroty zabodoval osobitou swingovou verzí písně Crazy Little Thing Called Love. Od Briana Maye a Rogera Taylora převzal pohár a diplom, jako příjemný bonus pak pozvání do zákulisí jejich pražského koncertu. Poté zpíval – na podzim téhož roku - za klavírního doprovodu Mikea Morana na speciální VIP akci n a počest Mercuryho nedožitých dvaašedesátých narozenin ve švýcarském Montreaux.

Na začátku léta 2010 měla premiéru Jiřího vlastní kapela Pirate Swing Band, a to na místě pohříchu netradičním - na střeše pardubického divadla. Videoklip umístěný na YouTube posléze kapele přinesl nominaci k účinkování na oslavě čtyřiceti let existrence skupiny Queen, respektive nedožitých 65. narozenin Freddieho Mercuryho (opět ve švýcarském Montreux). Úkolem Jiřího Ševčíka bylo sestavit hodinový program pouze ze swingových aranží Mercuryho skladeb. To se stalo pevným základem alba We will swing you, jehož mezinárodní vydání se v minulých dnech objevilo na scéně s „požehnáním“ skupiny Queen.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka