Tříletá Madeleine zmizela před 10 lety. Rodiče se nevzdávají, záhadu řeší tým detektivů

Přesně před deseti lety zmizela z hotelového apartmánu v portugalském letovisku Praia da Luz, tříletá britská holčička Madeleine McCannová. Navzdory vyšetřování portugalské i britské policie se dosud nezjistilo, co se osudného večera stalo a zda je dívka naživu. Její rodiče, kteří čelili podezření, že dceři sami ublížili, se dodnes nevzdávají naděje, že se s Madeleine znovu sejdou.

Maminka Kate v rozhovoru pro BBC přiznala, že před Vánocemi a před narozeninami Madeleine stále kupuje pro dceru dárky a přemýšlí, co by se jí v jejích, dnes třinácti letech, asi nejvíc hodilo a líbilo. Právě sváteční dny jsou pro Kate a Gerryho McCannovy zdaleka nejhorší. Rodina z anglického hrabství Leicestershire se stále nevzdávává naděje, že se Madeleine podaří najít.

„Žádný rodič se nevzdá svého dítěte, dokud nemá stoprocentní jistotu, že je mrtvé. A my prostě žádný takový důkaz nemáme," uvádí Gerry McCann.

Policejní vyšetřování už z britské strany spolykalo 11 milionů liber. Podle Marka Rowleyho z Metropolitní policie se odvedl obrovský kus práce. Speciální tým třiceti vyšetřovatelů prověřil desítky verzí příběhu. Našel a vyslechl mnoho podezřelých osob

„Dnes v práci na případu pokračuje malý tým detektivů, který sleduje několik posledních zlomových linií vyšetřování. Myslíme si, že jde o důležité směry šetření. Jinak bychom už dál nepokračovali. Je velmi nezvyklé pracovat na případu zmizelé osoby, kdy ani po deseti letech nemáme jasné důkazy o tom, co se skutečně stalo,“ řekl pro Telegraph Mark Rowley.

Podezření za přispění globální mediální štvanice ulpělo i na samotných rodičích. S konečnou platností je ale vyvrátili portugalští vyšetřovatelé. McCannovi nicméně pokračují v právní bitvě s bývalým portugalským detektivem Goncalo Amaralem. Ten dodnes tvrdí, že rodiče únos své dcery zinscenovali.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio