Tři dokumenty vysílané na Dvojce získaly ocenění Vládního výboru

7. prosinec 2015

22. ročník Ceny Vládního výboru pro zdravotně postižené občany za publicistické práce zaměřené na téma zdravotního postižení zná své vítěze. V rozhlasové kategorii získala 1. cenu Jolana Nováková za dokument Poslepu, 2. a 3. cena směřuje za dramaturgyní Lenkou Svobodovou, resp. Radimem Nejedlým a pořadem Dobrá vůle.

Rozhlasový pořad Poslepu je dokumentem o putování redaktorky Jolany Novákové s nevidomým Iljou Kučerou po oblíbených místech jeho dětství a mládí. Po místech, která už nevidí. Je ale především dokumentem o tom, že i s handicapem je možno žít naplno a brát život s humorem a optimismem.

Dokument Poslepu vysílal Český rozhlas Dvojka 31. května 2015. Jeho repríza se chystá na 31. ledna 2016. V lednu 2016 vám totiž Dvojka přinese výběr těch nejlepších dokumentů.

Dokumenty Dobré vůle na 2. a 3. místě

Dokument Hlava mi zůstala aneb O ženě, která právem nosila své příjmení autorky Lenky Svobodové přiblížil život Jany Hrdé, která zemřela 5. srpna v roce 2014. Byla první nositelkou Ceny Výboru Dobré vůle Olgy Havlové a svůj život zaplnila pomocí druhým. Sama byla ochrnutá na celém těle, ale jak říkala, zůstala jí hlava. Zavedla systém osobní asistence, kterou se zásadně změnila kvalita života lidem se zdravotním postižením a patřila k nejvýznamnějším aktivistkám za práva lidí s postižením. Premiéru měl na vlnách Českého rozhlasu Dvojka 1. srpna 2015.

Třetí místo obsadil pořad Radima Nejedlého Dcerka aneb Sen nevidomých o rodičovství z června tohoto roku. Unikátní časosběrný dokument z cyklu Dobrá vůle přibližuje nelehký osudový vztah dvou nevidomých partnerů, kteří procházejí vším, co s sebou přináší láska. Zamilovanost, vědomé rozhodnutí k rodičovství, štěstí z narození zdravého děvčátka, ale i partnerská krize vyúsťující v přechodný rozchod i oboustranně přiznávaná únava z náročné péče o přirozeně aktivní malé dítě…

autor: Jakub Hritz
Spustit audio