Tři bratři & Jaroslav Uhlíř v Nočním proudu

12. březen 2015

V první hodině středečně-čtvrtečního Nočním proudu uvítal moderátor Miloš Skalka 11. března dalšího ze série nočních hostů. V čase mezi 23. hodinou a půlnocí usedl v rozhlasovém studiu Reginy skladatel, pianista a zpěvák Jaroslav Uhlíř. Jeho nápadité a unikátní "operky" s texty Zdeňka Svěráka znějí v nejnavštěvovanějším českém filmu poslední doby, ve zpívané pohádce Tři bratři. Je velkou záhadou, proč hudba k tomuto filmu nezískala v hudební kategorii Českého lva. I o tom samozřejmě mluvili.

Pražský rodák Jaroslav Uhlíř hrál nejprve jako pianista v různých kavárenských souborech, poté byl varhaníkem skupiny Prominence Josefa Kolína, působil ve skupině Faraon a poté vedl doprovodný soubor Evy Pilarové. Pro skupinu Faraon a jejího tehdejšího zpěváka Jiřího Schelingera složil baladu Holubí dům (text Zdeněk Svěrák) a hitovku René, já a Rudolf (text Karel Šíp). Je autorem mnoha písňových melodií, z nichž většinu otextoval Zdeněk Svěrák, ale také jeho další stálý spolupracovník Karel Šíp.

Uhlířovy melodie mají ve svém zpěvníku – kromě Zdeňka Svěráka a Karla Šípa - mimo jiné Jitka Molavcová, Hana Zagorová, Václav Neckář a Karel Gott.

Filmová hudba

S filmovou hudbou začal Jaroslav Uhlíř koketovat v roce 1976 a dnes je renomovaným skladatelem filmové muziky, z této oblasti jeho tvorby připomeňme alespoň snímky Vrchní, prchni (s hitem Severní vítr), Ať žijí duchové, Tři veteráni, Princové jsou na draka, Lotrando a Zubejda (v roce 1997 byl za filmovou hudbu k této pohádce nominován na Českého lva) či Vratné lahve. Jeho hudba doprovází televizní seriály Když se slunci nedaří a Medvědi nic nevědí. Spolu s Karlem Šípem byl protagonistou někdejší televizní Hitšarády, se Zdeňkem Svěrákem se podílí na dlouhodobém TV cyklu Hodina zpěvu.

Postupem času začal Jaroslav Uhlíř své písně také zpívat a zatím naposledy se výrazně připomenul ústřední písní ze Svěrákova filmu Vratné lahve, skladbou Ani k stáru. V posledních letech se stal Jaroslav Uhlíř navíc mimořádně atraktivním hostem letních hudebních festivalů, kde své vlastní písně zpívá pouze s klavírem. Nejnovější prací Jaroslava Uhlíře je rozsáhlá hudba k filmové pohádce Tři bratři, kterou podle scénáře svého tatínka Zdeňka Svěráka natočil oscarový režisér Jan Svěrák.

Čtěte také

autor: Miloš Skalka
Spustit audio