Třesk dobových zbraní, pyrotechnické efekty. Poslechněte si živou rekonstrukci bitvy na Bílé hoře

19. září 2020, aktualizováno

Sobotní Po Česku odvysílala Dvojka živě z rekonstrukce slavné bitvy na Bílé hoře, od které letos uplyne 400 let. Moderuje Václav Žmolík.

Na bělohorské pláni v Praze se v sobotu 19. září sešlo několik set šermířů a zájemců o vojenskou historii od nás i ze zahraničí. Před zraky diváků zrekonstruovali průběh bitvy, která na tři století změnila české dějiny.

Účinkující v dobovém umění a s historickými zbraněmi doplnila hudba a pyrotechnické efekty. Podle pořadatelů se bitva co nejvíce podobala skutečné historické události. Akci pořádali Rekonstrukce bitvy na Bílé hoře 1620, RKČ – Rytíři Koruny české a Praha 6.

Klíčová bitva českých dějin

V bitvě na Bílé hoře se v roce 1620 střetla vojska českých stavů s vojsky císařskými a ligistickými. Bojovalo v ní asi 48 tisíc vojáků a bitva, která začala krátce před polednem, netrvala ani dvě hodiny. Její význam byl ovšem dalekosáhlý.

Čtěte také

Znamenala konec Českého stavovského povstání a ve svých důsledcích vedla ke katolizaci českých zemí a k potvrzení vlády Habsburků u nás. Historickou perličkou je, že král Fridrich Falcký, kterého si zvolily české stavy, v době bitvy obědval na Pražském hradě s velvyslanci cizích zemí.

Po Česku s Václavem Žmolíkem
Spustit audio

Související